Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je, povodom posete francuskog predsesdnika Emanuela Makrona Srbiji, da je suludo očekivati da će Pariz sa Beogradom paktirati protiv Zagreba.

Milanović se osvrnuo i na ugovor kojim Srbija kupuje 12 novih francuskih višenamenskih borbenih aviona „rafal“.

„To je tako, dakle Vučiću prolazi svašta. Njihova stvar. To su srpska posla, u pozitivnom smislu reči. To se mene čak, i nas, ne tiče“, poručio je.

Hrvatski predsednik se zatim osvrnuo na blisku istoriju i to gde je Srbija bila uoči raspada Jugoslavije, prenosi N1.

„Kad gledate gde je Srbija bila devedesete godine, koji je njen potencijal bio, Vojvodine, Srbije negde do Kruševca recimo, tog srednjeevropskog dela, njegovog nivoa industrijalizacije, obrazovanja, radne snage, industrijske tradicije, oni su trebali biti razvijeniji od Rumunije. Danas su duplo nerazvijeniji, i više nego duplo od Hrvatske. I to je činjenica, to su brojke, a sve drugo je parada“, ocenio je.

Paradom stoga smatra i kupovinu „rafala“ koje će, kako je naglasio, Srbija kupiti na kraju.

„Kao što kupuje i protivvazdušne sisteme francuske, i kineske prvorazredne, ruske taktičke možda najbolje na svetu… Mi nemamo ništa od toga. Dakle, imate vlast u Srbiji koja se naoružava, a naoružava se u stvari za nedelju dana nekog fiktivnog rata koji nikad neće izbiti, a Hrvatska se naoružava jednako tako za manje od nedelju dana“, naveo je.

Na pitanje novinara o srpskom savezništvu sa Francuskom, Milanović je rekao da ne žeki da govori o tome, jer je Hrvatska ta koja je članica NATO-a.

„Ja sam bio prvi hrvatski diplomata u NATO-u, ja sam bio prvi nacionalni koordinator za NATO, dok nisam napustio tu službu, ja imam i neku emociju prema tom NATO-u, koliko god bio u nekim stvarima faličan, i nasilan, i nepromišljen. Međutim, koji je smisao razgovora o tome, šta sad Francuska kao članica NATO-a će paktirati sa Srbijom protiv Hrvatske. To je suludo“, ocenio je hrvatski predsednik.

Dodao je, međutim, da se iz Makronove posete Srbiji može nešto naučiti.

„Da Francuska gleda samo svoje interese, Amerikanci samo svoje interese“, zaključio je Zoran Milanović.

Post Views: 7

Originalni tekst