Milanović o Plenkoviću na čelu NATO-a: Ilustracija foto (BETAPHOTO/HINA/ Mario STRMOTIĆ/DS)

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović komentarisao je spekulacije da će hrvatski premijer Andrej Plenković postati novi generalni sekretar NATO-a. Apetiti su veliki, a porcija je mala – Plenković živi za to da se negdje preparkira, rekao je Milanović.

Zoran Milanović je, komentarišući spekulacije da će premijer Hrvatske Andrej Plenković postati novi generalni sekretar NATO-a, rekao da se pojavljuje dosta imena, ali i da je „fakat sve moguće“, prenosi RTS pozivajući se na HRT.

„Niti su švedske novine i ijedne relevantan izvor, tu se pojavljuje dosta imena. Funkcija glavnog tajnika NATO-a nije zamišljena i nikada nije funkcionirala kao nešto kreativno i politički važno. U vremenima kriza, recimo 1999. napad na Srbiju te sada, tajnik NATO-a medijski je prisutniji. To, međutim, stvara probleme među saveznicima. To služi tome ‘da vežeš konja gdje ti gazda kaže’, dakle Amerikanci. Francuzi su prije nekoliko mjeseci podijelili demarš o tome kako vide budućeg tajnika NATO-a, dakle da pita njih, a ne samo SAD i Englesku“, rekao je Milanović.

Dodao je da novi generalni sekretar mora biti neko ko će se dopasti i Vašingtonu i Parizu, kao i da se spominje i predsednik Rumunije.

„Apetiti su veliki, a porcija je mala. Plenković živi za to da se negdje preparkira, to ga zanima, to ga draška. Može se dogoditi da budemo taoci njegovih potreba i ambicija u smislu određivanja dana izbora. O glavnom tajniku se odlučuje sada, a mjesto se popunjava na jesen“, ističe Zoran Milanović.

Novinari su Milanovića pitali i da li bi on opet ušao u političku arenu na parlamentarnim izborima, ako Plenković ode u NATO.

„Ništa od toga, nikad. Plenković neće odgovoriti hoće li ići, on uvijek drži opcije otvorenima. Kao neka slobodna lancerica ili manekenka koja stalno gleda neku opciju, pa ima mapu sa sobom i na vrh stavljaš ono što misliš da ti je povoljno. Njegova putovanja u Kijev… On je u odlasku neko vrijeme, puni si rezime. Kada ovi budu odlučivali o raspođeli šlaga na torti. Čovjek se pokušava preparkirati. Sve što radi, datum parlamentarnih izbora ne smije biti talac i prilagođen bilo čijim privatnim interesima. Ako ode za glavnog tajnika doduše ljudi ne znaju da je on patološki nelojalna osoba i da će početi spletkariti protiv njih“, naveo je Milanović.

Dodao je da je moguće da će Plenković biti generalni sekretar NATO-a, ali i da „tako častohlepnu osobu to ne zadovoljava“.

„Ja ga ne vidim tamo, tamo moraš vezati konja gdje ti gazda kaže. A Plenkovićeva cijela karijera je zabi nož u potkoljenicu onome tko ti je pomogao. Međutim, ovo su sada malo veći dečki“, smatra Milanović.

Pratite nas na našoj Fb i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst