Mihajlović: Tražiću smenu nekih direktora javnih preduzeća u energetskom sektoru

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da će tražiti smene nekih direktora javnih preduzeća u energetskom sektoru.

Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić
Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić

Ona je na predstavljanju "Bele knjige" Saveta stranih investitora rekla da nije zadovoljna time što ta preduzeća ne postižu rezultate koji se od njih očekuju i da će zbog toga neki direktori biti smenjeni, a ne po partijskoj liniji ili iz nekih drugih interesa.

Mihajlović je navela da reforme u Srbijagasu kasne šest do sedam godina i da to preduzeće, koje je pored Elektroprivrede Srbije jedno od najznačajnijih u energetskom sektoru, nije razdvojilo delatnosti, odnosno ne posluje u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima.

Kako je objasnila, Srbijagas ima 13 povezanih preduzeća, od kojih su četiri u njegovom stopostotnom vlasništvu, a jedno je i Transportgas, koje bi po njenim rečim, treba da bude izdvojeno iz Srbijagasa.

"Od nekih preduzeća u sasatavu Srbijagasa nije moguće dobiti nikakve informacije, a kamoli dokumentaciju", rekla je Mihajlović.

Istakla je da neki od direktora javnih preduzeća u oblasti energetike dobijaju apanaže od 10.000 do 15.000 evra mesečno, dodajući da ona neće predlagati ljude koji bi mogli da vode ta preduzeća, jer je to kadrovska politika Vlade Srbije.

Ona je navela i da su se čelnici nekih javnih preduzeća u energetskom sektoru "krili" iza parije ili Rusije, što, kako je ocenila, nema opravdanja.

Nakon imenovanja Zorane Mihajlović na mesto ministare energetike na površinusu izbili sukobi s direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem. On je udaljen sa sastanka ministarke sa direktorima javnih preduzeća iz ovog resora na zbog, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, nepoštovanja institucije Vlade Srbije. Ona je najavila i promene na čelu Srbijagasa, ali i javno pozvala direktora "Transportgasa", čiji je vlasnik Srbijagas, Stevana Dukića, na sastanak u Vladu Srbije, jer, kako je navela, pokušaji da sa njim razgovara nisu uspeli uz tvrdnje da se poslovanje ovog preduzeća krije.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article