Mihajlović: Srbijagas za godinu i po dana uzeo 300 miliona evra kredita za likvidnost, gasifikacije rađene po cenama višim i do pet puta

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Srbijagas neuređeno preduzeće sa velikim dugovima, te da je cilj Ministarstva da se uredi gasni sektor i da gasna preduzeća donose državi mnogo veći profit.

Srđan Ilić: Zorana Mihajlović
Foto: Srđan Ilić / Zorana Mihajlović

Kako je saopštilo Ministarstvo, Mihajlović je rekla da je Srbijagas potpuno neuređeno preduzeće, koje pored više od milijarde evra duga koje je država preuzela, uzima dodatno, samo za proteklih godinu i po dana i više od 300 miliona evra kredita od banaka za tekuću likvidnost, ne za investicije.

"To nije uspešno preduzeće. Ne može biti uspešno preduzeće koje nije završilo planirane gasifikacije, a one koje je radilo, nije radilo po realnim cenama, nego po tri ili pet puta višim", rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da Srbija u gasnom sektoru treba da se povezuje sa svim susedima i da pored gasovoda Niš-Dimitrovgrad gradi i gasne interkonekcije ka Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, te da je, pored toga, važno da se radi i jedan krak ka Prištini.

Mihajlović je istakla da je njen cilj uređen gasni sektor, profitabilna preduzeća, "a ne preduzeća koja prave gubitke i iza kojih za svaki projekat mora da stoji država".

"Danas imamo Srbijagas koji ne radi dobro, ali čiji direktor ima mesečna primanja od 34.000 evra, koji sam sebe postavlja u nadzorne odbore i skupštine preduzeća povezanih sa Srbijagasom. To nije pitanje bilo kakvog ličnog sukoba, već pitanje budućnost gasne privrede u Srbiji", navela je Mihajlović.

Mihajlović od dolaska na čelo Ministarstva rudarstva i energetike najavljuje reforme javnih preduzeća ističući da moraju efikasnije da rade.Ocenila je da se pojedina preduzeća u ovoj oblasti ponašaju kao "banije i carevine" i da će predložiti neke izmene u njima.

Vlada Srbije je pre nešto više od mesec dana usvojila i plan reorganizacije javnog preduzeća Srbijagas, koji, kako je saopštilo Ministarstvo, znači početak reformisanja i modernizacije gasnog sektora.

Sukob ministarke sa direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem

Reforma javnih preduzeća, pre svih EPS-a i Srbijagasa, aktuelizovala je sukob između ministarke i direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića.

Naime, Zorana Mihajlović je prvi put kad je bila ministarka energetike, u periodu od 2012. do 2014. godine, govorila o tome da postoje problemi u uspostavljanju kontrole rada JP Srbijagasa, na čijem je čelu i tada bio Dušan Bajatović.

U međuvremenu, Bajatović je ostao na toj funkciji, dok je Mihajlović 2014. imenovana za ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Da se sukob između njih nastavio, svedoči i činjenica da je Batajović, nedugo nakon što je Mihajlović postavljena ponovo na mesto ministarke energetike, udaljen sa sastanka s ministarkom Mihajlović, zbog kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, nepoštovanja institucije Vlade Srbije.

Ministarka rudarstva i energetike ranije je izjavila da će tražiti smene nekih direktora javnih preduzeća u energetskom sektoru, naglašavajući da nije zadovoljna time što ta preduzeća ne postižu rezultate koji se od njih očekuju i da će do smena doći zbog toga, a ne po partijskoj liniji ili iz nekih drugih interesa.

Poslovanje javnih preduzeća među kojima je i Srbijagas i mehanizmi u kojima nema kontrole i u kojima poslove s državom dobijaju samo povlašćeni pojedinci i firme opastaju već godinama, tema je Insajderovog serijla “Politika kao biznis, država kao partijski plen”.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article