Mihajlović: Srbija zbog Srbijagasa na korak do spora sa Energetskom zajednicom

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da kašnjenje sa reformisanjem "Srbijagasa" predstavlja kršenje ugovorne obaveze Srbije prema Energetskoj zajednici, ali i prepreku razvoju energetskog sektora.

Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić
Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić

"Mi smo se obavezali ugovorom koji smo potpisali sa Energetskom zajednicom još pre 2014. da ćemo napraviti određene korake u reformisanju EPS-a i 'Srbijagasa'. Do oktobra 2020. te obaveze nisu ispunjene i mi smo na korak do spora sa Energetskom zajednicom", rekla je Mihajlović pre početka sednice Odbora za privredu Skupštine Srbije na kojoj je predstavljen izveštaj o radu Ministarstva za prva tri meseca.

Prema njenim rečima, rešavenje tog problema je počelo, tako što su krajem 2020. donete odluke Vlade Srbije za reorganizaciju i "Srbijagasa" i EPS-a koje bi sada trebalo da se sprovedu.

Ona je naglasila da je distributivna delatnost na osnovu odluke Vlade već razdvojena, da odvojeno funkcionišu EPS i "Elektrodistribucija Srbije", a da će svi koraci iz plana biti sprovedeni do maja ove godine.

"U 'Srbijagasu' ima mnogo više otpora promenama, i rešavanje tog problema nije samo pitanje naših obaveza prema Energetskoj zajednici i našeg puta ka EU, već mnogo više pitanje preglednosti poslovanja, plana investicija, trošenja stotina miliona evra na nešto što neće dati rezultat za građane. Danas imamo u Srbiji najvišu cenu gasa za industriju, a pitanje je i da li građani plaćaju realnu cenu gasa ili plaćaju oko 20 evra više po prosečnom računu zbog nepostojanja konkurencije i nepreglednog poslovanja", istakla je Mihajlović.

Kako je dodala, u EPS-u, " stvari stoje bolje, ali je važno da se i u EPS-u sprovede reorganizacija i da se povećaju investicije, bez kojih ćemo imati ozbiljne probleme u našem elektroenergetskom sistemu".

Navela je da promene uvek izazivaju otpor i da će se Vlada Srbije boriti da do promena dođe.

"Ako znamo da imamo direktore za koje znamo da to više nisu u skladu sa zakonom, ako neko krši zakon a to zovemo u žargonu žestoki momak, kontroverzni biznismen, to nije dobro za ovu oblast i predstavlja prepreku razvoju energetskog sektora, rastu BDP-a i održivim cenama za građane i privredu", navela je Mihajlović.

Reforme najvećih javnih preduzeća, poput EPS-a i Srbijagasa već 20 godina obećava svaka vlast ali je nijedna u potpunosti nije ostvarila.

Tako već godinama u Srbiji bez gotovo ikakve kontrole posluje EPS, kao najveće javno preduzeće koje dodeljuje najveće poslove, o čemu se Insajder bavio u prvoj epizodi serijala "Politika kao biznis – država kao partijski plen".

U drugoj epizodi serijala "Politika kao biznis – država kao partijski plen" novinari Insajdera bave se poslovanjem JP Srbijagas i Putevi Srbije, a reforma javnih preduzeća, pre svih EPS-a i Srbijagasa, aktuelizovala je sukob između ministarke i direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića.

Naime, Zorana Mihajlović je prvi put kad je bila ministarka energetike, u periodu od 2012. do 2014. godine, govorila o tome da postoje problemi u uspostavljanju kontrole rada JP Srbijagasa, na čijem je čelu i tada bio Dušan Bajatović.

U međuvremenu, Bajatović je ostao na toj funkciji, dok je Mihajlović 2014. imenovana za ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Da se sukob između njih nastavio, svedoči i činjenica da je Batajović, nedugo nakon što je Mihajlović postavljena ponovo na mesto ministarke energetike, udaljen sa sastanka s ministarkom Mihajlović, zbog kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, nepoštovanja institucije Vlade Srbije.

Ministarka rudarstva i energetike ranije je izjavila da će tražiti smene nekih direktora javnih preduzeća u energetskom sektoru, naglašavajući da nije zadovoljna time što ta preduzeća ne postižu rezultate koji se od njih očekuju i da će do smena doći zbog toga, a ne po partijskoj liniji ili iz nekih drugih interesa.

Mihajlović: Promene u energetskom sektoru na tri koloseka

Predstavljajući izveštaj o radu Ministarstva za prva tri meseca, rekla da se promene u energetskom sektoru odvijaju na tri koloseka – kroz izmene ključnih zakona, reformisanje velikih preduzeća i povećanje investicija u energetskom sektoru.

"Ministarstvo je pripremilo nacrte četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva, od kojih su dva nova zakona koja uredjuju energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Novim zakonom o OIE uvešćemo aukcije kao model podsticaja, konkurenciju proizvođača, i očekujem da već u 2021. godini imamo drugačiju sliku o korišćenju OIE. Ciljevi su nam da povećamo udeo OIE u ukupnoj potrošnji energije, i zelena Srbija do 2050. godine", rekla je Mihajlović.

Najavila je da će podzakonska akta na osnovu novih zakona biti završena u narednih tri do šest meseci, uključujući i propise o ugroženim potrošačima struje, gasa, toplotne energije, kako bi se obezbedilo da veći broj koristi povlastice koje daje država, a da se s druge strane, više bavimo politikom cena struje gasa i toplotne energije.

Mihajlović je navela da je vrednost aktuelnih i potencijalnih projekata u ovom resoru oko 10 milijardi evra i da je važno da se investicije i brže realizuju i da se adekvatno definišu prioriteti za investiranje u sektoru električne energije, gasa i toplotne energije.

"S druge strane, nijedna odluka u oblasti energetike i nijedna investicija ne može da se donese bez povezivanja sa zaštitom životne sredine i klimatski neutralnim razvojem, jer ćemo postepeno sklanjati iz upotrebe odredjene kapacitete i povećavati korišćenje obnovljivih izvora energije, kako bismo do 2050. mogli da govorimo o zelenoj energetici i zelenoj Srbiji", rekla je ministarka.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article