Mihajlović: Reformisanje Srbijagasa nije pitanje ličnosti, već pitanje budućnosti gasnog sektora

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je cilj promena u Srbijagasu stvaranje jakog i uspešnog preduzeća i usklađivanje poslovanja gasnih kompanija sa Zakonom o energetici, te da je reforma pitanje budućnosti gasnog sektora zemlje.

Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić
Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić

"Suština je da li želimo uspešno i jako preduzeće ili hoćemo direktora koji ima 40 puta veća primanja od prosečne plate u Srbiji i na to dodaje 13. platu koja je deset puta veća od jednokratne pomoći za zdravstvene radnike koji se svakodnevno bore za zdravlje i živote zaraženih koronavirusom. I nije samo stvar u platama, već imamo i važne investicije koje kasne ili da se realizuju investicije koje nisu isplative", rekla je Mihajlović, saopštilo je Ministarstvo.

Ona je istakla da "reformisanje Srbijagasa nije pitanje bilo koje ličnosti, već pitanje budućnosti gasnog sektora".

"Zato je Vlada i donela plan reorganizacije i zato smo i formirali radnu grupu za sprovođenje tog plana. Radnu grupu će voditi pomoćnik ministra, a prvom sastanku je prisustvo potvrdio i direktor Srbijagasa", dodala je Mihajlović.

Ona je naglasila da država sve vreme stoji iza Srbijagasa i da je prošle godine prihvatila i 1,2 milijarde evra duga ove kompanije i da je svima u interesu da Srbijagas posluje efikasnije.

"Nije tačno ni ono što neki tvrde da odvajanje delatnosti vodi povećanju cena. Naprotiv, ono može da znači i niže cene, pre svega za industriju, koja trenutno plaća visoku cenu gasa, ali i one za domaćinstva. Takođe, mi trenutno imamo situaciju da preduzeća Transportgas i Distribucijagas Srbija trenutno nemaju licencu za delatnosti koje obavljaju i taj problem takođe mora da se reši kroz reorganizaciju Srbijagasa", objasnila je Mihajlović.

Poslovanje javnih preduzeća među kojima je i Srbijagas i mehanizmi u kojima nema kontrole i u kojima poslove s državom dobijaju samo povlašćeni pojedinci i firme opastaju već godinama, tema je Insajderovog serijla “Politika kao biznis, država kao partijski plen”.

Kada je u pitanju EPS, ministarka rudarstva i energetike izjavila je da je cilj promena da ovo preduzeće bude snažno i da bude važan regionalni igrač. Kako je saopštilo Ministarstvo, Mihalović je izjavila da nema govara o privatizaciji i otpuštanju radnika u EPS-u.

"Niti će EPS biti privatizovan, niti će neko u EPS-u da ostane bez posla. EPS je baza energetske bezbednosti Srbije, a pre svega njegovi zaposleni. Ovde je reč samo o odvajanju delatnosti i poštovanju našeg Zakona o energetici, kao i o tome da sa sadašnjim načinom funkcionisanja imamo veliku neefikasnost i godišnje tehničke i netehničke gubitke na mreži od 250 miliona evra", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je energetski sektor dugo spavao i kao primer navela da je poslednja termoelektrana izgrađena još pre 30 godina, a da je za termoelektranu koja se trenutno gradi, TE Кostolac B3, ugovor potpisan 2013, a radovi počeli tek 2018. godine.

"S druge strane, moraćemo mnogo više da se bavimo zaštitom životne sredine i da naš budući razvoj u energetici baziramo pre svega na povećanju energetske efikasnosti, izgradnji velikih i srednjih hidroelektrana i većem korišćenju obnovljivih izvora energije, pre svega biomase, ali i geotermalne energije, kao i energije sunca i vetra", rekla je ona.

Dodala je i kako je realno da Srbija, budući da će se fazno i postepeno smanjivati proizvodnja električne energije iz uglja, posebno najnekvalitetnijeg, lignita, gradi i gasne elektrane, koje mogu da pomognu u proizvodnji i električne i toplotne energije.

Govoreći o projektu "Jadar", Mihajlovićeva je da rekla da neki, kao što govore o uništavanju EPS-a, tako najavljuju i uništavanje životne sredine zbog ovog projekta, zloupotrebljavajući opravdane bojazni ljudi u tom kraju koji znaju koliko je problema bilo sa rudnikom u Zajači.

"Neće se ništa raditi, a da ne bude u skladu sa svim našim zakonima, da nisu urađene sve studije o uticaju na životnu sredinu i vidimo da se radi dokazano najboljim tehnologijama. Nikom nije u interesu da bilo šta uništi u Srbiji, bez obzira na to koliko to novca potencijalno donosi, ali su takođe nedopustivi i pokušaji politizacije ovog projekta", navela je ona.

O poslovanju EPS-a, čiju reformu već 20 godina obećava svaka vlast i štetnim posledicama prve refrome EPS-a iz 2003. godine, novinari Insajdera bavili su se u prvoj emisiji serijala “Politika kao biznis, država kao partijski plen”.

Nova epizoda serijala “Politika kao biznis, država kao partijski plen” na programu je televizije N1 večeras u 21 sat.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article