Mihajlović: Pojedinci se trude da od ministarstva sakriju poslovanje Transportgasa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da izgleda postoji veliki trud pojedinaca da se od Ministarstva sakrije poslovanje preduzeća Transportgas, budući da se direktor tog preduzeća Stevan Dukić ni danas nije pojavio na sastanku u Vladi Srbije, na koji je bio javno pozvan.

Srđan Ilić: Zorana Mihajlović
Foto: Srđan Ilić / Zorana Mihajlović

"Žao mi je što se direktor Transportgasa nije pojavio ni na jednom sastanku na koji je bio pozvan jer je to bila prilika da se razjasne mnoge stvari u vezi s poslovanjem ovog preduzeća. Između ostalog, Transportgas, kao ćerka firma Srbijagasa, nije uskladio svoje poslovanje sa Zakonom o javnim preduzećima, niti je izvršio izbor direktora u skladu sa tim zakonom", rekla je Mihajlović, saopštolo je Ministarstvo.

Kako je navela, "to znači i da direktor preduzeća Stevan Dukić potpisuje akte Transportgasa iako nije izabran u skladu sa zakonskom procedurom, što samim tim postavlja pitanje validnosti svih akata koje je kao direktor potpisao".

"Možda Dukić misli da nedolaskom na sastanak može još neko vreme da sačuva svoju poziciju i da izbegne odgovore na pitanja o poslovanju ove firme. Ali, bez obzira na nepoštovanje Vlade i Ministarstva koje je pokazao, nijedan direktor preduzeća nije iznad države koja ga je osnovala, pa ni direktor Transportgasa", rekla je Mihajlović.

Ministarka je istakla da Srbiji nisu potrebni direktori koji rade samo u sopstvenom interesu, jer obavljaju posao od državnog značaja i za svoj rad treba da odgovaraju Vladi i građanima Srbije, a ne pojedincima koji ih kontrolišu.

"Pogubno je kad na čelu državnog preduzeća imate direktora koji je ucenjen ili kupljen direktorskim pozicijama i apanažama koje se mere hiljadama evra, kao što je slučaj sa direktorom Transportgasa, koji štiti privatne interese direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, umesto da radi u interesu države i građana", kazala je Mihajlović.

Ona je ukazala i da direktori državnih preduzeća za svoj rad odgovaraju isključivo Vladi Srbije, a ne onima kojima misle da duguju svoje imenovanje.

"Ovde je upravo to izgleda slučaj, da direktor Transportgasa ima zabranu od direktora Srbijagasa da se pojavi na sastancima u Vladi. Ali, onda građani treba da znaju da postoji cena njegovog ćutanja i neodazivanja na pozive iz Vlade i resornog ministarstva", rekla je Mihajlović.

Precizirala je da, pored plate koju prima kao direktor državne kompanije Transportgas i "koja je nekoliko puta veća od prosečne plate koju primaju stotine hiljada vrednih muškaraca i žena zaposlenih u Srbiji, on prima i još jednu platu veću od 5.000 evra u još jednoj ćerki kompaniji Srbijagasa".

Kako je dodala, reč je o firmi Gastrans, koja je investitor za izgradnju deonice gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju, a koju je osnovalo preduzeće Saut strim Serbia, osnovano u Švajcarskoj, u kojem je 51 odsto kapitala vlasništvo ruskog Gasproma, a 49 odsto Srbijagasa.

Ona je napomenula da je Gastrans osnovan kako bi se realizovao strateški važan projekat, zajednički projekat Srbije i Rusije, izgradnja deonice "Turskog toka" kroz Srbiju, od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom.

"Na tom projektu, nažalost, određeni radovi kasne u odnosu na dinamiku i to upravo na onim poslovima koji su obaveza Srbijagasa", rekla je Mihajlović.

Ministarka za rudarstvo i energetiku pre dva dana je izjavila da javna preduzeća u oblasti energetike ne treba da budu na granici produktivnosti i profitabilnosti, već da državi i građanima donose novac. Ocenila je da se pojedina preduzeća u ovoj oblasti ponašaju kao "banije i carevine" i da će predložiti neke izmene u njima.

Dodala je da Srbijagas i Elektroprivreda Srbija treba da konsoliduju poslovanje u narednih šest meseci, kako bi povećali efikasnost i kvalitet usluga, ali i kako bi povećali svoja davanja u državni budžet.

Na pitanje da li govori o smenama ljudi koji upravljaju tim preduzećima, Mihajlović je rekla da planira promenu "upravljačkih organa", a da će se o izmenama rukovodstva "razgovarati na Vladi".

Podsetimo, ministarka je pre nekoliko dana javno je pozvala direktora "Transportgasa", čiji je vlasnik Srbijagas, Stevana Dukića, na sastanak u Vladu Srbije, jer, kako je navela, dosadašnji pokušaji da sa njim razgovara nisu uspeli.

Mihajlović je prethodno imala sukob sa direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem, koga je udaljila sa sastanka zbog, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva nakon sastanka sa direktorima javnih preduzeća iz ovog resora, nepoštovanja institucije Vlade Srbije.

Naime, kako su preneli mediji, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović došao na sastanak bez saradnika, a molbu ministarke da u tom slučaju napusti sastanak zbog, kako se navodi, jasnih instrukcija da direktori na prvi, važan sastanak dođu sa najbližim saradnicima, kako bi se upoznali i utvrdili principe rada sa novom ministarkom, Bajatović je odbio da uvaži, pa ga je obezbeđenje, na poziv ministarke, udaljilo sa skupa.

Mihajlović je i prvi put kad je bila ministarka energetike, u periodu od 2012. do 2014. godine, govorila o tome da postoje problemi u uspostavljanju kontrole rada JP Srbijagasa, na čijem je čelu i tada bio Dušan Bajatović.

U međuvremenu, Bajatović je ostao na toj funkciji, dok je Mihajlović 2014. imenovana za ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article