Mihajlović: Ovo nije vreme Nušića, žene su danas ministarke

Predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnoravnost ministarka Zorana Mihajlović izjavila je danas da rodno senzitivan jezik još nije zvanično deo zakona i da bi trebalo da postoji široka javna rasprava o tome, kao i da se nada da će nakon toga postojati usaglašeni stavovi koji će biti i deo zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić
Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić

Ona je podsetila da su pokušaji Кoordinacionog tela da uvede rodno osetljiv jezik u nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti 2016. godine naišli na velike otpore, koje ne razume, uprkos činjenici da svako ima pravo na svoje mišljenje.

"U nekoliko rečnika, kao što je i Rečnik srpskog jezika Matice srpske, navodi se, na primer, da je ministarka žena koja obavlja ministarsku funkciju. Žene koje predaju u školi ne zovemo profesorima, nego profesorkama, učiteljicama", rekla je Mihajlović, preneto je iz njenog kabineta.

"Jezik prati društvene tokove i menja se, ovo nije vreme Nušića. Кao što žene nekada nisu bile ministarke, astronautkinje, predsednice, danas to jesu i upotrebom imenica u ženskom rodu mi pokazujemo da se one bave tim zanimanjima", navela je Mihajlović.

Ona je ocenila da žene osvajaju sve sfere društvenog života i da je upotreba jezika koji je rodno neutralan diskriminatorna.

Reagovanje ministarke Mihajlović usledilo je nakon što je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović tokom skupštinske rasprave polemisala sa više poslanika, a u odgovoru poslaniku Ujedinjene doline-SDA Sandžaka Enisu Imamoviću naveela da nije supruga ministra pa da je oslovljava kao Nušićevog lika.

Tokom rasprave u Skupštini Srbije, poslanik Imamović je govorio o položaju manjina u Srbiji i Jadranki Joksimović se obratio sa “gospođo ministarka” na šta je ona reagovala.

“Imali ste jedan mizogeni nastup prema meni, jer ste me oslovili gospođom ministarkom. Ja nisam Nušićev lik jer nisam supruga ministra, nego sam ministar. Uvedite to sebi u vokabular”, poručila mu je Joksimović.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article