Mihajlović: Organizovani kriminal najozbiljnija pretnja sigurnosti zemlje

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da organizovani kriminal predstavlja najozbiljniju pretnju sigurnosti, razvoju i napretku jedne zemlje, i da svi koji su pomagali kriminalnim grupama a rade u državnim organima, moraju da odgovaraju, saopšteno je iz njenog kabineta.

Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić
Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić

Mihajlović je dodala da borba sa mafijom ne sme da se završi samo na hapšenju i procesuiranju kriminalaca, već da je neophodno i da se istraže i otkriju ljudi koji su iz državnih službi pomagali kriminalcima "na štetu bezbednosti države" – od prisluškivanja predsednika Srbije, do snajpera u posedu kriminalnih grupa.

"Pojedinci iz državnih organa koji su pomagali jednoj od najvećih i najopasnijih kriminalnih organizacija, čiji su članovi odgovorni i za brojna i svirepa ubistva, takođe moraju da budu razotkriveni i da odgovaraju", ocenila je potpredsednica Vlade Srbije.

Danas je zasedao i Savet za nacionalnu bezbednost na kome je, između ostalog, bilo reči o nastavku borbe protiv organizovanog kriminala.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je nakon sednice da će borba protiv organizovanog kriminala u Srbiji biti nastavljena ne samo kroz hapšenja pripadnika kriminalnih organizacija već i proverom veza koje su oni možda imali sa pojedinim državnim organima.

„Analizirali smo veze organizovanog kriminala s predstavnicima države što će država jasno sankcionisati, ali akcije koje ste videli imaće nastavak i ne samo protiv ove kriminalne grupe, već i drugih koje deluju na teritoriji Srbije. Država će odlučno pokazati da ume da se suprotstavi organizovanom kriminalu i sankcioniše one koji su sarađivali, davali informacije ili na bilo koji način sarađivali u vršenju kriminalnih dela“, rekao je Stefanović.

Podsetimo, prošle nedelje uhapšena je kriminalna grupe Veljka Belivuka kojima se stavljaju na teret i teška ubistva, proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava. Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal nakon saslušanja osumnjičenih svima odredio pritvor do 30 (trideset) dana.

Ministar untrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je juče da počinje i finansijska istraga ovih osoba.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article