Mihajlović: Neće biti dozvoljena gradnja derivacionih mini hidroelektrana u zaštićenim područjima

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da neće biti dozvoljena gradnja malih derivacionih hidroelektrana u zaštićenim zonama.

Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić
Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić

Ona je rekla da će uskoro biti doneta četiri zakona u oblasti rudarstva i energetike, među kojima je i Zakon o obnovljivim izvorima energije.

Taj zakon bi trebalo da omogući povećanje proizvodnja električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora, navela je Mihajlović na predstavljanju 13. izdanja Sive knjige preporuka za bolje uslove poslovanja u Srbiji, koju je priredila Nacionalna alijansa za loklani ekomoski razvoj NALED.

Precizirala je da je u zakon uključena institucija aukcije, odnosno konkurencija između proizvođača, kao i da potrošači mogu da budu i proizvođači, a da solarni paneli budu i na sportskim halama, na kućama i stambenim zgradama.

Naglasila je i da se neće dozvoliti gradnja derivacionih mini hidroelektrana u zaštićenim područjima, jer one neće obezbediti energetsku bezbednost, a sačuvaće se životna sredina.

Prema njenim rečima, povećenje energetske efikasnosti je drugi pravac kojim Srbije treba da ide, odnosno da se učini sve da nacionalni cilj bude smanjenje potrošnje energije, a država će pomoći koliko god može kroz Fond za energetsku efikasnost.

To više ne sme, kako je dodala, da bude sporadično i po pojedinim lokalnim samoupravama ili zgradama i po materijalnom statusu, već mora da bude nacionalni cilj. Istakla je i da u energetici slede nova ulaganja u srednje i velike hidroelektrane, "jer Srbija mora postepeno da smanjuje proizvodnju iz termoelektrana, odnosno niskokvalitetnog lignita".

Jedna od glavnih tema u javnosti od početka pa do kraja 2020. bila ekologija i borba običnog čoveka za očuvanje prirode i prirodnih resursa – zapravo najvećeg bogatstva jedne zemlje.

Protesti građana širom Srbije, danonoćne straže, odbrana reka rukama, motikama, i sekirama, incidenti… godinama unazad prate gotovo svaku vest o gradnji još jedne male hidroelektrane.

One su bila tema Insajderove dokumentarne emisije Nije reka samo reka.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article