Mihajlović najavila reforme u EPS-u i na proleće potpuno nezavisnu distribuciju

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je Vlada juče usvojila zaključak kojim su omogućene reforme u Elektroprivredi Srbije (EPS), i stvoreni uslovi za početak rada nezavisnog operatora distributivnog sistema do 1. maja 2021. godine.

Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić
Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić

Ona je rekla da se prenosom imovine i prelaskom zaposlenih na održavanju distributivnog sistema iz JP EPS u EPS Distribuciju, stvaraju uslovi da Srbija dobije potpuno nezavisnog operatora distributivnog sistema, saopštilo je ministarstvo.

"Pored usklađivanja EPS Distribucije sa Zakonom o energetici i dobijanja licence od Agencije za energetiku za delatnost koju obavlja, ovaj proces je važan i zbog bolje kontrole troškova i smanjenja gubitaka na distributivnoj mreži", navela je Mihajlović.

Usvojeni plan, pored prenosa imovine i prelaska zaposlenih iz Tehničkog centra JP EPS u operatora distributivnog sistema (ODS), uključuje i prenos udela u EPS Distribuciji sa JP EPS na državu, izdavanje licence, kao i usklađivanje akata EPS Distribucije.

Ovo je nastavak poslednjeg kruga reformi započetih 2014. godine kojima je trebalo da se uspostavi veća kontrola i bolja organizacija.

Reformu EPS-a već 20 godina obećava svaka vlast. Međutim kako je pokazalo istraživanje Insajdera, danas se vide štetne posledice zbog prve refrome koja je, na predlog MMF-a, započela još 2003. godine.

Da reforma može da se pretvori u svoju suprotnost ukoliko se proces ne sprovede do kraja, sa jasnom idejom šta je cilj, pokazuje primer preduzeća izdvojenih iz EPS-a u periodu od 2003. do 2005. godine.

Kako je objavljeno u prvoj epizodi serijala Insajdera "Politika kao biznis – država kao partijski plen", ova preduzeća su izdvojena uz objašnjenje da se ne bave direktno poslovima na proizvodnji struje, ali su i nakon što su privatizovana nastavila da imaju gotovo zagarantovane poslove u EPS-u, čak i uz objašnjenje da EPS bez njih ne može.

Na tako dobijene poslove od EPS-u su zatim uvodili podizvođače, a u celom lancu kontrola je, kako je pokazalo istraživanje insajdera, gotovo nemoguća što predstavlja idealan mehanizam za dodeljivanje poslova povlašćenim pojedincima.

U drugoj epizodi serijala "Politika kao biznis – država kao partijski plen" novinari Insajdera bave se poslovanjem JP Srbijagas i Putevi Srbije, načinom na koji ova preduzeća angažuju povlašćene privatne firme koje se menjaju sa promenom vlasti, ali i preduzeća bliska svakoj vlasti.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article