Mihajlović: Lečić vređa svaku ženu koja je seksualno zlostavljana ili je žrtva nasilja

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je danas, komentarišući video snimak koji je objavio glumac Branislav Lečić posle optužbi da je silovao svoju koleginicu Danije Šajnfeld, da Lečić "glumata" i da vređa "svaku ženu koja je seksualno zlostavljana".

Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić
Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić

"Branislav Lečić, nakon što smo u javnosti čuli snimak u kojem izgovara gnusne reči glumici Danijeli Štajnfeld, nastavlja da glumata, vređajući na taj način svaku ženu koja je seksualno zlostavljana ili je žrtva nasilja. Pitam se ima li kraja njegovom licemerju i gde je granica ljudskosti?", pitala je Mihajlović u pisanoj izjavi.

Ona je navela da državne institucije treba da rade "svoj posao i u ovom slučaju", a da javnost treba da podrži žene, da im verujemo i da ih ohrabri da nasilnike prijave.

"Jedino na taj način možemo da suzbijemo seksualno nasilje“, ocenila je Mihajlović.

Ona je, reagujući na obraćanje Lečića glumici koja ga je optužila za silovanje, rekla da on tim postupkom nastavlja da omalovažava kako Danijelu, tako i sve žrtve nasilja.

"Licemerje koje verovatno dolazi iz tog osećaja moći 'znaš ti ko sam ja', ima za cilj da obeshrabri žene da prijave nasilje, stavljajući na taj način stigmu na žrtve i omalovažavajući ih. Ozbiljna manipulacija", ocenila je Mihajlović.

Konstatujući da "seksualno nasilje postoji, kao što postoji i psihološko, fizičko, ekonomsko", Mihajlović je poručila da ga treba prepoznati i "ohrabriti žene da ga prijave".

"Niko nije toliko moćan i jak da ga ne stigne pravda, poručila je u saopštenju Mihajlvić.

Podsetimo, Insajder je objavio snimak razgovora Danijele Štajnfeld sa Lečićem koji je nastao nekoliko godina nakon samog događaja. Na snimku koji je kao jedan od dokaza dostavljen tužilaštvu početkom marta prepoznaje se Lečićev glas, on ne negira sam događaj već čak kaže da bi njoj trebalo da bude čast što mu se dopala.

Kako je Danijela objasnila u intervjuu za Insajder, ona se sa Lečićem ponovo srela jer je to bio deo procesa njenog izlečenja od traume.

Istog dana kada je Insajder objavio snimak razgovora, Blic i Kurir su objavili, pozivajući se na izvore iz Lečićevog okruženja, da su ga u vezi sa slučajem kontaktirali ugledni mediji iz inostranstva. Prema ovim izvorima Lečić je rekao da je sporni snimak "proba nekog komada", da je on "samo glumio" i da će, ukoliko snimak bude obelodanjen, tražiti da bude ispitan na poligrafu.

Kompletan snimak razgovara analizirao je i Njujork Tajms kako bi proverili tvrdnju Branislava Lečića da su oni zapravo uvežbavali dijalog. Nakon analize snimka, zaključuje da nema indicija da je razgovor sa snimka uvežbavanje dijaloga.

Lečić je juče za Danas rekao da je dobio poziv od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da u petak da iskaz povodom optužbi, ističući da je pozvan u svojstvu „građanina, a ne optuženog“.

Danijela Štajnfeld je u intervjuu za Insajder pre nekoliko dana prvi put javno rekla da je kolega koji ju je silovao 2012. godine Branislav Lečić.

Izvor: FoNet, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article