Mihajlović javno, preko novinara, pozvala direktora Transportgasa na sastanak u Vladu Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović javno je pozvala danas direktora "Transportgasa", čiji je vlasnik Srbijagas, Stevana Dukića, na sastanak u Vladu Srbije, jer, kako je navela, dosadašnji pokušaji da sa njim razgovara nisu uspeli.

Zorana Mihajlović  Foto: Srđan Ilić
Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić

"Iskoristila bih ovu priliku da javno pozovem direktora 'Transportgasa' na sastanak u ponedeljak u 7.30 sati u Vladu Republike Srbije. Razlog što to radim ovako javno jeste što nijedan način koji smo pokušali prethodne dve nedelje nije urodio plodom. Čas njegova sekretarica zna gde je, čas ne zna, čas je na sastanku, čas nije, ne odazivaju se na naše pozive, ne odgovaraju na dopise", rekla je Mihajlović novinarima posle sastanka sa šefom kancelarije Svestske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom.

Navela je i da "kad neko iz Ministarstva energetike pozove 'Transportgas', oni histerično spuštaju slušalicu kad čuju ko zove".

"Zato, evo načina da zamolimo direktora da u ponedeljak dođe na sastanak, u resorno Ministarstvo, odnosno u Vladu Srbije. Možda postoje razlozi za neku vrstu straha, ali to danas nije tema", rekla je ministarka.

Ona je dodala i da želi da poruči ljudima koji su preuzeli odgovornost da vode preduzeća u državnom vlasništvu, posebno u gasnom sektoru, da to "nisu njihova privatna preduzeća ili lične prćije, kako se to u narodu kaže".

"Svaki kilometar gasovoda, svaka poslovna zgrada, svaka stolica na kojoj sede, svaki sto na kom pišu vlasništvo su države Srbije i građana Srbije. Svaki prihod koji ostvare je prihod države, svaki rashod koji naprave je rashod koji svi plaćamo i pravdamo, svaka plata koju prime moraju da razmisle da li su je zaslužili. Svako primanje ili apanaža koje imaju u skupštinama povezanih društava, nadzornim odborima, koje se mere ne hiljadama dinara, nego hiljadama evra, jeste pitanje da li je to zaista njihovo i da li to treba da bude na taj način", rekla je ona.

Poručila je i da "Vlada Srbije nije kafana da dolazite kad hoćete i s kim hoćete, nego dolazite onda kad vas iz Vlade pozovu na sastanak".

"Takođe, neka niko u gasnom sektoru ni ne pokušava da svađa predsednicu Vlade, predsednika Srbije ili ministra sa Ruskom Federacijom, zaklanjajući se iza priče da iza njih stoji velika Rusija. Velika Rusija ne stoji iza bahatih direktora", upozorila je Mihajlović.

Naglasila je i da je Rusija važan politički i ekonomski partner Srbije.

"Veliki broj ruskih kompanija radi u ovom i nekim drugim sektorima, ja sam sarađivala sa 'Ruskim železnicama', koje su jedna od najvećih svetskih kompanija, i svi su ovde dobrodošli", rekla je Mihajlović.

Ona je podvukla i da preduzeća u državnom vlasništvu nisu nagrada, niti trofej koji dobijete zato što ste član partije koja je u koaliciji sa SNS-om.

"Ne postoje državna preduzeća da biste vi bili direktori, nego da biste na najbolji mogući način vodili ta preduzeća i doneli najviše za građane Srbije. Ja sam običan državni službenik, moj zadatak je da služim narodu, kao i svako ko je u Vladi Srbije. To se odnosi i na one koji treba da sprovedu politiku Vlade, odnosno na državna preduzeća", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, "nema samoupravljanja, nema socijalizma, samo rad, red i rezultati".

"Razumem da je bilo jednostavnije sa prethodnim ministrom, koji je i partijski drug i jedan dobar i miran čovek, a ja to nisam. I znam da ovaj sektor može da donese dva puta veći procenat rasta BDP-a nego što to donosi danas. Početak boljeg rada u energetskom sektoru započinje sastankom", navela je Mihajlović.

Podsetila je i da je već imala sastanak sa predstavnicima preduzeća iz resora koji je nedavno preuzela, navodeći da je razgovarala sa predstavnicima EMS-a, da danas ima sastanak sa EPS-om, a da je tema tih sastanaka stanje u preduzećima, kako ubrzati određene investicije, gde Ministarstvo može da pomogne i koji su planovi u narednim godinama.

Zorana Mihajlović je nedavno direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića udaljila, uz pomoć obezbeđenja, sa sastanka u Vladi sa direktorima preduzeća iz njenog resora zbog, kako je navela, nepoštovanja institucije u koju je došao, što nije njen prvi sukob sa direktorom Srbijagasa.

Mihajlović je i prvi put kad je bila ministarka energetike, u periodu od 2012. do 2014. godine, govorila o tome da postoje problemi u uspostavljanju kontrole rada JP Srbijagasa, na čijem je čelu i tada bio Dušan Bajatović.

U međuvremenu, Bajatović je ostao na toj funkciji, dok je Mihajlović 2014. imenovana za ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article