Mihajlović: Inspekcije nastavljaju provere rada rudnika kako bi životna sredina bila očuvana

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da će nadležne inspekcije nastaviti da rade svoj posao i preduzimati sve mere kako bi životna sredina bila sačuvana u rudarskim aktivnostima.

Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić
Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić

"Država je uradila svoj posao i nadležne inspekcije su reagovale i po pritužbama građana koji žive u okolini rudnika Jama, kao i u drugom slučaju, zagađenja reke Pek. To će se nastaviti bez obzira na neistine koje iznosi deo opozicionih stranaka i pokušaje da ono što država radi na zaštiti interesa građana i na zaštiti životne sredine predstave neistinito, iz svojih političkih interesa", rekla je Mihajlović, reagujući na navode predstavnika Stranke slobode i pravde SSP iz Bora.

Predstavnici SSP tvrde da rudnik Jama, koji se nalazi u Boru, nije zatvoren kako je to juče rekla ministarka Mihajlović i da nema nikakve veze sa rekom Pek, niti može da u nju ispušta bilo kakve štetne materije.

Mihajlović je u saopštenju navela da je nadležni rudarski inspektor krajem marta naložio obustavu svih rudarskih aktivnosti na izgradnji tri ventilaciona okna, servisnog okna i iskopa u rudniku Jama kompanije Ziđin koper.

"Inspekcijske kontrole će biti prisutne i dalje, i da bi se proverilo da se izdati nalozi poštuju, ali i zbog postupanja po drugim predstavkama građana Bora", rekla je Mihajlović.

Dodala je da se inspekcija bavila i zagađenjem Peka, gde su u inspekcijskoj kontroli učestvovale inspekcije tri različita ministarstva.

"Rudarski inspektor je izrekao mere kompaniji Ziđin koper za zagadjenje reke Pek i imaju rok do 30. aprila da otklone sve nepravilnosti. Ali, budući da potencijalnih zagađivača sigurno ima još, u narednom periodu sve tri inspekcije će nastaviti da se bave ovim problemom kako bi se utvrdili svi potencijalni zagađivači reke Pek i reka dovela u prvobitno stanje, pre ovog zagađenja", rekla je Mihajlović.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article