Mihajlović: Društvo da pruži podršku žrtvama seksualnog nasilja

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović iskazala je danas zahvalnost glumici Danijeli Štajnfeld na hrabrosti da prijavi nasilnika koji ju je seksualno napastvovao.

Zorana Mihajlović  Foto: Srđan Ilić
Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić

“Verujem da će Danijela svojim primerom podstaći i druge žene da ne ćute i da prijave nasilnike, jer niko nije toliko moćan da ne odgovara za nedela koja je učinio“, navela je Mihajlović.

Ona je ocenila da su ovo vrlo osetljive teme, da su Tužilaštvo i nadležni organi tu da rade svoj posao a da je na nama da pružimo podršku žrtvama, da ih ne osuđujemo i ne viktimizujemo dodatno, već da kao zrelo društvo pokažemo kakvu budućnost za svoju decu želimo – da negujemo kulturu nenasilja i poštovanja jednih prema drugima.

“Reči koje izgovara Branislav Lečić na snimku su sramne i uvredljive za svaku ženu, a posebno traumatične za onu koja je proživela seksualno nasilje“, istakla je Mihajlović.

Glumica Danijela Štajnfeld dala je izjavu Tužilaštvu u kojoj je otkrila da je 2012. godine silovao glumac Branislav Lečić.

U saopštenju povodom optužbi glumice, koje su objavili mediji, Branislav Lečić je naveo da su tvrdnje da ju je silovao "najgnusnija laž" koja ga diskredituje.

Jedan od dokaza koji je Danijela dostavila Tužilaštvu je i snimak razgovora koji je glumica snimila sa Lečićem nekoliko godina posle silovanja. Kako je rekla za Insajder, pozvala ga je kao deo procesa svog izlečenja od traume koju je preživela. Taj razgovor je snimala. Na ovom originalnom snimku prepoznatljiv je glas Branislava Lečića, a na osnovu sadržaja razgovora jasno je da Lečić događaj nije negirao. Snimak možete čuti ovde.

Danijela Štajnfeld je u petak iz Njujorka gde živi već godinama, doputovala u Beograd kako bi dala izjavu tužilaštvu.

U izjavi tužilaštvu opisala je sve do detalja, a u opširnoj ispovesti za Insajder glumica prvi put pred kamerama opisala je sam događaj koji se odigrao u maju 2012.

“Ja sam govorila ‘ne’ neprestano, dok god sam mogla”, navodi Danijela.

Ona je u razgovoru za Insajder odgovorila na brojna pitanja pa i zašto nije odmah sve prijavila, zašto je odbijala da otkrije njegovo ime, ali i zašto je na kraju odlučila da to ipak uradi.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article