Mihajlović: Čelnici državnih preduzeća koji ne mogu da sprovedu reforme mogu biti smenjeni

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je reformu Srbijagasa trebalo odavno uraditi, ističući da je ta odluka doneta još 2014. i da nije sprovedena. Istakla je da su svi u Vladi glasali za sprovođenje reformi i u Srbijagasu i u EPS-u i da ukoliko čelnici državnih preduzeća ne mogu da sprovedu te odluke, neće ni biti na tom mestu.

Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić
Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić

Gostujući na TV Prva, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, rekla je da će reformom biti odvojene delatnosti u ovom preduzeću.

"Transport i distribucija gasa bi trebalo da budu izdvojene iz Srbijagasa, to je jedini način da imamo preglednost u poslovanju, da imamo uspešno preduzeće. Transport i distribucija gasa nemaju ni licencu za svoje poslovanje", napomenula je.

Istakla je da su svi članovi Vlade glasali za reformu Srbijagasa i EPS-a.

Prema njenim rečima, ukoliko čelnici državnih preduzeća ne mogu da sprovedu te odluke, neće ni biti na tom mestu. Na pitanje da li to znači i potencijalnu smenu Dušana Bajatovića koji trenutno rukovodi Srbijagasom, Mihajlovićeva je odgovorila da je sve "potencijalno".

"I ja mogu da budem potencijalno smenjena", poručila je.

Ona je najavila i sastanak sa ljudima iz Srbijagasa u petak.

"Ministarstvo je formiralo radnu grupu da bi pomoglo Srbijagasu, ima tu puno tehničkih stvari koje su važne. Imaćemo jasnu informaciju koje se investicije rade, da li su isplative, na koji način se rade…", najavila je ona.

Reforma ne znači da će, kako je ocenila, doći do povećanja cena gasa, već da – naprotiv, može da dovede samo do sniženja.

"Moj zadatak je da uradim reformu, da ovaj sektor bude jak i da imamo energetsku sigurnost. Ako to ne mogu da uradim, zatražiću pomoć Vlade", poručila je Mihajlovićeva.

Ona je napomenula da se Vlada 2019. godine suočila sa milijardama duga Srbijagasa.

Kada je u pitanju EPS, MIhajlović je naglasila da niko neće prodavati ovo preduzeće, niti će neko ostati bez posla.

"U EPS-u mora da se radi isto da se radi kao u Srbijagasu. EPS će graditi hidroelektrane na Drini, on mora da bude moćan, snažan, da bude regionalni igrač", rekla je ministarka.

Istakla je i da treba više da se ulaže u životnu sredinu, u koju je, kako kaže, EPS do sada uložio samo 350 miliona evra.

Prema njenom mišljenju, EPS će dobiti svoje potrebne licence za rad najkasnije do aprila sledeće godine.

Od dolaska Zorane Mihajlović na mesto minstarke rudarstva i energetike intenzivno se priča o reformama u javnim preduzećima, čime bi bio nastavljen poslednji kruga reformi započetih 2014. godine kojima je trebalo da se uspostavi veća kontrola i bolja organizacija.

Istovremeno jedan od prioriteta Vlade navodi se oštra borba protiv sive ekonimije i korupcije, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić nedavno je izjavila da će u narednoj godini kroz nekoliko sistemskih projekata i reformi borba protiv sive ekonomije biti nastavljena.

U serijalu “Politika kao biznis, država kao partijski plen” novinari Insajdera upravo u se bavili mehanizmima poslovanja javnih preduzeća u kojima nema kontrole i u kojima poslove s državom dobijaju samo povlašćeni pojedinci i firme.

Novinari Insajdera su se bavili funkcionisanjem javnih preduzeća koja nakon izbora postaju partijski plen jer se upravo preko njih troši najviše novca za državne projekte, odnosno poslove koje dobijaju privatne firme.

Povlašćene privatne firme menjaju se gotovo istovremeno kada i partijski kadrovi na čelu javnih preduzeća, a do njihove smene dolazi kada se menja i vlast. U takvom začaranom krugu – kontrole nema. Uz sve to, svaka vlast od demokratskih promena do danas potpisivala je i štetne međudržavne sporazume – pomoću koji su suspendovani i Ustav i domaći zakoni pa ne važe ni tenderi ni javne nabavke.

Izvor: B92, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article