Novak Đoković pritvoren je na Badnje veče u hotelu Park u Melburnu, gde je pet dana čekao odluku da li može da uđe u Australiju nakon što mu je povučena viza.

Tada smo saznali za loše uslove u “hotelu iz pakla”, kako ga strani mediji nazivaju.

Istog dana, jedan drugi stanovnik tog hotela, izbeglica iz Irana Mehdi Ali napunio je 24 godine.

Bio je to deveti rođendan koji je proslavio u zatočeništvu, jer od 15. godine živi u različitim centrima za izbeglice u Australiji, a poslednjih nekoliko meseci u hotelu Park, kao i tridesetak drugih izbeglica.

U intervjuu za Euronews veče Mehdi Ali govorio je o svom životu u četiri zida, o užasima koje je doživeo u ozloglašenom centru za izbeglice na ostrvu Nauru i tome da li se nešto promenilo nakon što je situacija sa Đokovićem bacila svetlo na njegov slučaj.

– Istina, činjenica da je Đoković bio u ovoj zgradi privukla je mnogo pažnje. Mediji su posle govorili o nama. Neki lokalni i međunarodni mediji su me pitali da li će Đoković govoriti o vama. Odgovorio sam: ‘Samim tim što je bio ovde bacio je svetlo na uslove u kojima živimo.’ I dalje sam optimističan po pitanju toga da će gospodin Đoković govoriti o nama. Žao mi je što nije mogao da brani svoju titulu i izgubio je – kaže Ali.

Dodje da se, međutim, nije mnogo toga promenilo otkako je Đoković bio u hotelu. U pokušaju da objasni svoj status, kaže da su ga dve države, uključujući i Ujedinjene nacije, prihvatile kao izbeglicu.

– Još me nisu pustili da odem. Kažu da sam nelegalni imigrant. Nelegalni imigrant, ne mogu da spojim te dve reči. Ali, hajde i da kažemo da sam nelegalan, da li mislite da je u redu kažnjavati me devet godina, otkad sam imao 15 pa do sada kada imam 24 godine, to je mnogo vremena. Devet godina, molim vas. Odslužio sam svoje. I drže me ovde bez objašnjenja i to rade samo zašto što mogu i niko ne može da ih zaustavi – rekao je Ali.

U Australiju je stigao kada je imao samo 15 godina, a kako je rekao, njegove tinejdžerske godine bile su “pune trauma i ludila”.

– Svedočio sam užasima, užasnim stvarima. Čovek koji je zapalio sebe. Goreo je, urlao je. Nisam mogao da završim srednju školu. Zatvorili su me i morao sam da preživim u veoma teškim uslovima – rekao je Ali.

Novaka Đokovića smestili u hotel sa 46 migranata, on obrisao AO sa zvaničnog sajta

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)