EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Pre mesec dana počela je kriza severu Kosova i Metohije. Prištinski specijalci nasilno su upali u zgrade opštine u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, kako bi se albanskim gradonačelnicima omogućilo preuzimanje vlasti.

Nakon toga, Srbi su započeli mirne proteste na severu pokrajine, nadajući se smirivanju tenzija. Protesti i dalje traju, a Srbi se okupljaju na prostoru koji je na početku bio poprište sukoba policije i građana, a potom i vojnika Kfora i mirno okupljenih. Prevoznicima sa srpskim tablicama onemogućen je ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, te oni još uvek čekaju na administrativnim prelazima, a žitelji četiri opštine ostali bez osnovnih administrativnih usluga. Nastava u četiri opštine na severu je prekinuta, tako da je školska godina ponovo završena pre vremena.

Međunarodna zajednica poziva na deeskalaciju krize

Povodom događaja na severu Kosova, oglasila se i Međunarodna zajednica i pozvala na deeskalaciju krize.

Deeskalacija, novi izbori i povratak implementaciji sporazuma iz Ohrida, tri su elementa na kojima se zasnivaju očekivanja EU od obe strane, poručio je specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji je u Vašingtonu razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Lajčak je na svom Fejsbuk nalogu objavio “Izneli smo u ime EU naša jasna očekivanja obema stranama s fokusom na tri elementa: deeskalacija, novi izbori na severu i povratak implementaciji Ohridskog sporazuma. Narednih dana ostaćemo u bliskom kontaktu s obe strane, a takođe ćemo pažljivo pratiti dešavanja na terenu”, naveo je on.

Tenzije i dijalog koji vodi Evropska unija o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije biće tema razgovora na nekoliko sastanaka u EU ove nedelje. Danas se očekuje sastanak ministara spoljnih poslova, a visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku, Žozep Borelj, izvestiće ministre spoljnih poslova EU o stanju na severu KiM i zatražiti podršku za evropski plan, za smirivanje tenzija – najavili su iz Brisela.

Ko je kriv? Šta kaže Vučić, a šta Kurti?

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je ključnim akterima na Zapadu jasno da je glavna krivica u režimu Aljbina Kurtija, koji hoće rat. “Neće Kurti stati”, opominje predsednik.

Premijer Kosova, Aljbin Kurti optužio je juče Srbiju da je otišla „korak dalje u borbi protiv ustavno pravnog poretka na Kosovu“.

On je to izjavio nakon što je izvesna količina oružja iz Srbije pronađena u jednom automobilu na Kosovu, piše Danas.

„Napad koji je tim oružjem mogao biti izveden, ukazuje da je Srbija otišla korak dalje u borbi protiv ustavno pravnog poretka na Kosovu“, ocenio je Kurti na Fejsbuku. On je naveo da je Srbija dodatno eskalirala situaciju „organizovanjem terorističkih napada na Kosovu“.

„Srbija je jasno pozicionirana za eskalaciju situacije. Pored agresije koju je Srbija preduzela na Republiku Kosovo kidnapovanjem tri službenika Kosovske policije na našoj teritoriji 14. juna 2023. godine, ona je korak dalje otišla u borbu protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo organizovanjem terorističkih napada“, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Dodao je da je oružje koje je pronađeno u vozilu beogradskih registarskih tablica juče korišćeno i u napadu srpskih demonstranata na pripadnike KFOR-a 29. maja u Zvečanu.

„Panorama ove terorističke organizacije je jasna: automobili beogradskih registarskih oznaka, vlasništvo Državne železnice Srbije. Svo pronađeno oružje je proizvedeno u Srbiji, uključujući i ručne bombe proizvedene 2021. godine, koje su korišćene u napadu u Zvečanu 29. maja 2023. na vojnike KFOR-a“, rekao je Kurti.

U Gračanici su u toku Vidovdanske svečanosti. Eparhija raško-prizrenska, zbog bezbednosne situacije, odlučila je da vidovdanski parastos, umesto na Gazimestanu, ove godine bude služen u manastiru Gračanica, piše RTS.

Zaštitnik građana zabrinut zbog položaja uhapšenih Srba na Kosovu i Metohiji

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izrazio je danas zabrinutost za položaj uhapšenih Srba na Kosovu i Metohiji koji su, kako je naveo, izloženi zlostavljanju, zbog čega je apelovao da se bez odlaganja ispitaju i sankcionišu svi akti zlostavljanja, prenosi Danas.

Pašalić je u saopštenju povodom 26. juna, Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, naveo je da je u cilju prevencije torture i drugih oblika zlostavljanja veoma značajno hitno sprovođenje istraga o svim navodima o mogućem zlostavljanju, kao i adekvatna podrška žrtvama i izvesnost kažnjavanja izvršilaca.

„Borba protiv torture nije samo borba za žrtve torture, već i borba za dostojanstvo svih nas, a pravo na dostojanstvo u Ustavu Srbije, u odredbi zaštite ljudskih prava, stoji pre prava na život“, kazao je on.

Zaštitnik građana je naveo da su na normativnom planu u Srbiji preduzeti koraci za prevenciju torture i drugih oblika zlostavljanja i unapređenja postupanja prema licima lišenim slobode, ali da suzbijanje neadekvatnog postupanja podrazumeva i preduzimanje neophodnih koraka kako bi se obezbedila njihova primena.

Edi Rama o tenzijama

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da oslobađanje trojice kosovskih policajaca od strane srpskih vlasti ponovo otvara put za produženje procesa dijaloga.

Rama je na Tviteru napisao da se oslobađanjem okončava “proizvoljno lišavanje slobode tri osobe koje nisu počinile nikakav zločin”.

Originalni tekst