Udruženje pacijenata obolelih od melanoma,  održalo je  tribinu u Nišu, posvećenu mesecu borbe protiv melanoma. Na tribini su  učestvovali prof. dr Danica  Tiodorović, Savo Pilipović, predsednik Udrućenja pacijenata obolelih od melanoma i Beba Golubović, podpredsednik ovog Udruženja. Cilj ovovogišnje kampanje je podizanje svesti u javnosti  o važnosti ranog otkrivanja i adekvatnog lečenja ove bolesti, ali i pridržavanja životnih navika koje mogu značajno umanjiti rizik od obolevanja.

Edukativne tribine i ulične manifestacije posvećene melanomu biće organizovane u devet gradova u Srbiji ( Beograd,  Zemun, Valjevo, Kragujevac, Novi Sad, Niš, Čačak, Kosovska Mitrovica, Gračanica), ali i u Sarajevu i Banja Luci.

Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma istakao je da se se veliki broj pacijenata u Srbiji suočava sa  melanomom  i da za njih i dalje ne postoje sve adekvatne terapije kakve imaju na  raspolaganju gradjani  u regionu. On je ukazao da  se broj pacijenata obolelih od ove bolesti svake godine povećava i apeluje na Ministarstvo zdravlja Srbije i Republički fond za zdravstveno osiguranje da obezbede sve potrebne terapije za ove pacijente.

I ove godine Udruženje insistira na neophodnosti uvodjenja adjuvantne terapije koja se još ne nalazi na listi lekova čije troškove pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), a koja bi mogla da spasi mnoge živote, ali i da obezbedi ekonomsku i društvenu korist čitavoj zajednici.

Prema rečima Pilipovića ova terapija prima se u trećem stadijumu bolesti, pre nego što melanom metastazira, i to 12 meseci. Polovina obolelih koji adjuvantnu terapiju prime za godinu dana, ne udje u fazu metastatskog melanoma, za razliku od sadašnjeg procesa lečenja koji se primenjuje tek kada se bolest proširi i koji je jako dug i naporan za pacijente, objasnio je predsednik UPOM-a.

Istaknut je značaj korišćenja kombinovane terapije dva leka ipilimubaba i nivolumaba u lečenju melanoma, ali i sve češća pojava uvealnog melanoma ili melanoma oka.

Građanima se savetuje izbegavanje boravka na suncu u periodu od 10-17 časova tokom dana, ali i da se adekvatno štite od sunca koji su ključni preventivni faktori za značajno umanjenje mogućnosti nastanka melanoma.

Originalni tekst