Meksiko ponudio politički azil Džulijanu Asanžu

Meksiko je danas ponudio politički azil osnivaču VikiLiks-a Džulijanu Asanžu nakon što je britanski sud odbilo njegovo izručenje u SAD, koje žele da mu sude za špijunažu.

pixabay.com: Zastava Meksika
Foto: pixabay.com / Zastava Meksika

"Zatražiću od Ministrastva spoljnih poslova da preduzme neophodne mere i od britanske vlade zatraži puštanje Asanža jer mu Meksiko nudi politički azil", izjavio je danas meksički predsednik Andred Manuel Lopes Obrador (Lopez).
Britanski sud danas je odbio izručenje Asanža u SAD, a kao jedno od obrazloženja naveo njegovo mentalno zdravlje i rizik od samoubistva.
SAD su zatražile izručenje Asanža koji se suočava sa ukupno 18 tačaka američke optužnice, a ukoliko bude osuđen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, preti mu višedecenijska kazna zatvora.
Osnivač Vikiliksa je 11. aprila 2019. izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila.

Tokom pet nedelja suđenja u februaru i septembru advokati Džulijana Asanža osuđivali su "politički" proces zasnovan na "lažima".

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article