Priča oko iskopavanja litijuma i načinu njegove eksploatacije nije aktuelna samo u Srbiji. Koliko je ovaj mineral relevantan u globalnim tokovima govori i činjenica da je Meksiko odlučio da nacionalizuje njegova nalazišta.

Parlament ove zemlje usvojio je izmene zakona iz 1992. godine, pa je sada pravo istraživanja, ekspolatacije i korišćenja litijuma rezervisano isključivo za meksičku državu. Na taj način su nalazišta minerala stavljena u nadležnost federalne vlade, prenosi Nova.

Litijum je proglašen za „nacionalno nasleđe“, a zabranjeno je davanje koncesija za njegovu ekspoataciju.

Ovu odluku su pozdravili predsednik Senata Rikardo Montreal i vladajuća partija Nacionalni pokret obnove (Morena), nazivajući je istorijskom.

Zakon je dan ranije izglasan u Predstavničkom domu.

Predsednik države, Andres Manuel Obrador, izjavio je između dva glasanja, u utorak ujutro, da će njegova vlada „preispitati” već dodeljene ustupke.

– Još nema podataka o postojećoj količini litijuma. Nije sigurno da imamo količine koje nam mogu koristiti – rekao je predsednik Meksičke komore rudara (CAMIMEKS) Haime Gutierez.

On je za Radio Heraldo ocenio da reforma „nije neophodna“ i da će stvoriti „neizvesnost“ za investitore u rudarskom sektoru.

Dok Meksiko nacionalizuje svoja nalazišta ovog minerala, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je četiri dana nakon izbora (7. april) ocenio pogrešnom odluku o prekidu saradnje sa Rio Tintom. Izjavio je da bi Jadar realizacijom tog projekta postao najrazvijeniji deo zemlje.

– Bio bi to najrazvijeniji kraj Srbije, ali ne vidim kako sada može to da se promeni – rekao je Vučić za RTS.

On je naveo da tu odluku lično ne bi doneo, ali da je razumeo odluku premijerke Ane Brnabić.

Inače najveći svetski proizvođači litijuma su Australija, Čile, Argentina i Kina. Prema nekim statistikama, samo je Australija u 2019. godini proizvela 42.000 tona.

Rio Tinto zatvara 3 bušotine u Gornjim Nedeljicama, trijumf Zlatka Kokanovića

Original Article