Međunarodni krivični sud u Hagu danas bi trebalo da donese privremenu meru o navodima Južne Afrike da Izrael u Gazi čini genocid nad Palestincima, što je hitna mera koja bi Izrael mogla da izloži međunarodnim sankcijama, piše Gardijan.

Najviši sud UN-a, koji rešava sporove između država, rekao je u sredu da će svoju značajnu presudu doneti u petak.

To telo sa sedištem u Hagu moglo bi da naredi Izraelu da prekine svoju tromesečnu kampanju u Pojasu Gaze, izazvanu napadom Hamasa bez presedana 7. oktobra, prenosi Danas.

Presude Međunarodnog suda pravde su obavezujuće i na njih se ne može uložiti žalba, iako sud nema ovlašćenja da ih sprovede

Južna Afrika je podnela tužbu protiv Izraela pred sudom u decembru, navodeći da je razorna ofanziva, u kojoj je ubijeno 25.700 ljudi, predstavlja genocid predvođen državom i predstavlja kršenje konvencije UN-a o genocidu, potpisane 1948. godine kao odgovor sveta na Holokaust.

Potpuna presuda će verovatno trajati godinama, a sud samo razmatra zahtev Južne Afrike za hitne mere za zaštitu Palestinaca od potencijalnog kršenja konvencije u petak. Međunarodni pravni stručnjaci smatraju da bi privremena odluka protiv Izraela ove sedmice mogla poslužiti kao izgovor za sankcije.

Advokati Južne Afrike su u svojim uvodnim rečima u Hagu naveli da je izraelska kampanja bombardovanja predstavljala „uništenje palestinskih života“ i da je ljude gurnula na ivicu gladi.

Izrael je te optužbe odbacio kao „grubo iskrivljene“, tvrdeći da ima pravo da se brani nakon napada 7. oktobra u kojem je poginulo 1.400 ljudi, i da je njegova ofanziva usmerena na Hamas, a ne na palestinski narod u celini.

U izraelskim napadima u protekla 24 sata ubijeno je 183 Palestinca, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi.

Najnoviji podaci iz ministarstva zdravlja Gaze, koje vodi Hamas, kažu da su 183 Palestinca ubijena u izraelskim napadima, a 377 je povređeno u poslednja 24 sata.

Prema saopštenju, najmanje 26.083 Palestinaca je ubijeno, a 64.487 je povređeno u izraelskim udarima na Gazu od 7. oktobra.

Post Views: 6

Originalni tekst