Ukrajina je podnela slučaj Međunarodnom sudu pravde (ICJ), poznatom i kao Svetski sud, nekoliko dana posle početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022, nastojeći da se bori protiv agresije na svim frontovima, pravnim, diplomatskim i vojnim.

Slučaj se vrti oko Konvencije o genocidu iz 1948. godine, ali nije Kijev taj koji optužuje Moskvu da je počinila genocid u Ukrajini. Umesto toga, Ukrajina navodi da je Rusija prekršila konvenciju pravdajući invaziju tvrdnjom da je bila potrebna da se zaustavi navodni genocid nad rusofonim stanovništvom na istoku Ukrajine.

Na saslušanjima u septembru prošle godine, advokati Moskve pozvali su sudije da odbace slučaj, navodeći da su pravni argumenti Kijeva manjkavi i da sud nema nadležnost.

Ukrajina je tvrdila da nije bilo opasnosti od genocida na istoku Ukrajine, gde se od 2014. borila protiv snaga koje podržava Rusija.

Moskva navodi da Ukrajina koristi ovaj slučaj da na zaobilazni način dobije presudu o ukupnoj legalnosti ruske vojne akcije.

Više od dvadesetak evropskih država, kao i Australija i Kanada, podržale su Kijev davanjem zvaničnih izjava sudu, ističući da veruju da bi slučaj trebalo da ide u postupak.

Sud je već izdao hitne mere u martu 2022. u ovom slučaju nalažući Rusiji da odmah obustavi svoje vojne operacije u Ukrajini. Iako su presude suda konačne i pravno obavezujuće, on nema načina da ih sprovede, a neke države, poput Rusije, ignorisale su njegove naloge.

Ako ICJ odluči da je nadležan za slučaj genocida između Ukrajine i Rusije, mogli bi proći meseci pre nego što sud sasluša ceo slučaj.

Ranije ove nedelje Ukrajina je odnela malu pobedu na ICJ-u kada su sudije presudile da je Rusija prekršila sporazume UN protiv finansiranja terorizma i diskriminacije u drugom slučaju koji se bavio incidentima iz 2014.

ICJ je sada pod većom pažnjom zbog slučaja o ratu u Pojasu Gaze. U presudi objavljenoj prošlog petka, sud je naložio Izraelu da preduzme sve neophodne mere da spreči genocid tokom svojih operacija u Gazi u odgovoru na napad koji je 7. oktobra na jugu Izraela izveo Hamas, kojeg SAD i Evropska unija smatraju „terorističkom organizacijom“, prenosi RSE.

Originalni tekst