Mediji: Dijana Hrkalović saslušana u SBPOK-u

Bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Dijana Hrkalović saslušana je danas u policiji o vezama sa Darkom Elezom i Veljkom Belivukom, osumnjičenim za organizovani kriminal, preneli su beogradski mediji.

Dijana Hrkalović Foto: MUP
Dijana Hrkalović Foto: MUP

Hrkalović, prema navodima medija, u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala saslušavaju povodom povezanosti sa kriminalcima Darkom Elezom i Veljkom Belivukom poznatijim kao Velja Nevolja.

Zvanične potvrde i saopštenja međutim i dalje nema.

Hrkalović je i ranije saslušavana u sklopu istrage o navodnom nelegalnom prisluškivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Tada je po navodima medija, odbila poligrafsko ispitivanje.

Podsetimo, Darko Elez, državljanin Bosne i Hercegovine, uhapšen je u Srbiji u decembru od kada se nalazi u ekstradicionom pritvoru. Apelacioni sud u Beogradu doneo je krajem februara pravosnažnu odluku da su delimično ispunjeni uslovi za izručenje Darka Eleza Bosni i Hercegovini, koja ga traži zbog niza krivičnih dela organizovanog kriminala.

Konačnu odluku o izručenju donosi ministarka pravde.

Molbu za izručenje Eleza BiH je uputila zbog niza teških krivičnih dela organizovanog kriminala izvršenih 2015, 2017, 2018. i 2019. godine.

U Srbiji je izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

Ubrzo se o ovom hapšenju oglasio i ministar policije Aleksandar Vulin navodeći da je uhapšen jedan od "najzloglasnijih" kriminalaca čije žrtve su građani i Srbije i Srpske D.E. (1980).

"Hapšenje D.E. je dokaz da nema zaštićenih i da niko nije iznad zakona i države", ocenio je Vulin i dodao da je u pitanju višestruki povratnik u izvršenju najtežih krivičnih dela.

Protiv Belivuka, Miljkovića i još 20 pripadnika njihove grupe vodi se istraga za niz teških krivičnih dela – zločinačko udruživanje, preprodaja droge, tri teška ubistva, nedozvoljneno držanje oružja, a u okviru istrage svih okolnosti vezanih za finansijske tokove kriminalne grupe Veljka Belivuka ispitan je i Kajmaković.

Pažnju javnosti, Belivuk je prvi put privukao 2016. kada je sa Darkom Ristićem napao direktora FK Partizan Miloša Vazuru i pripadnike njegovog obezbeđenja.

U krivičnoj prijavi koju je policija podnela protiv Belivuka, navodilo se da su okrivljeni najpre verbalno napali Vazuru dok je dolazio na posao, da bi zatim usledila tuča. Vazura je uspeo da pobegne. Napadači su brutalno pretukli člana obezbeđenja i vozača, a sve je zabeleženo sigurnosnim kamerama.

Na saslušanju u Prvom osnovnom tužilaštvu, Belivuk je priznao da je učestvovao u incidentu. Sa tužilaštvom je sklopio sporazum o priznanju krivičnog dela i osuđen je na godinu dana kućnog zatvora.

Belivuk je više puta osuđivan i to za nasilničko ponašanje i nanošenje teških povreda. Bio je prijatelj i najbliži saradnik Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi koji je ubijen u oktobru 2016. godine. Stanković je, inače, bio osuđen kao vođa grupe koja se bavila trgovinom narkotika, ali kaznu nikada nije odslužio jer je stalno odlagao izvršenje kazne.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article