Mediji: Bivši direktor Uprave carine Miloš Tomić na saslušanju u SBPOK

Nekadašnji direktor Uprave carine Miloš Tomić tokom dana davao je izjavu u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala. Razlozi zbog kojih je pozvan na saslušanje nisu zvanično saopšteni, niti je poznato u okviru koje istrage se od Tomića, kako su preneli mediji, u svojstvu građanina, uzima izjava. Sudeći prema fotografijama koje su objavljene, Tomić je u SBPOK došao u pratnji dva policajca sa rukama na leđima. Insajder ni u jednom tužilaštvu u Beogradu koje je zaduženo za dela korupcije nije uspeo da dobije potvrdu o tome da se saslušanje vrši po nalogu tužilaštva za sprovođenje istrage ili prikupljanje dokaza. Prema zakonu, i policija može bez naloga tužilaštva da prikuplja dokaze i podnosi krivične prijave, pa i da odredi policijsko zadržavanje.

Miloš Tomić Foto: carina.rs
Miloš Tomić Foto: carina.rs

Istraga u vezi sa Upravom carina medijski je najavljena pre deset dana kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da će ceo svet biti šokiran “kada budu videli sa kim smo imali posla” pomenuo i Upravu carina.

“Govorili su ti su ’bliski’ Vučiću. Eto te ’bliske’ pohapsismo. Bavili su se svim mogućim trikovima, a sve je bilo usmereno na dve stvari i sada ispitujemo umešanost stranog faktora kao i kriminal u okviru carine. Neverovatne stvari ćete videti koji su ljudi to preuzeli i time se bavili i oni koji nikakve veza sa carinom nemaju“, rekao je predsednik Srbije gostujući na TV prva 27. februara.

Od tada mediji, pozivajući se na nezvanične informacije iz izvora “bliskih istrazi”, pišu o tome da postoje sumnje da su zahvaljujući zaleđini u Upravi carina, pojedinci u zemlju unosili svašta, bez ikakve kontrole”.

Na mestu direktora Uprave carina u Ministarstvu finansija Miloš Tomić je bio od oktobra 2013. godine, a prethodno je bio na direktorskoj poziciji u preduzeću Transnafta i na mestu predsednika UO NIS-a.

Činjenica je da je Miloš Tomić smenjen sa mesta direktora Uprave carine i da je javnost u Srbiji za to saznala 5. februara, kada je Vlada Srbije saopštila da je na mesto direktora Uprave carina imenovan Branko Radujko.

Prema navodima tih medija, Uprava carina se već neko vreme nalazi pod budnim okom tužilaštva, koje češlja određene mahinacije. Prema izvorima medija u Srbiji je otkaz u Upravi carina nakon odlaska Miloša Tomića dobio i Nemanja Manjak, nekadašnji šef Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja UC, a kasnije savetnik u tom odeljenju. Manjak je navođen u medijima i kao član beogradskog odbora SNS-a.

Novosti, koje u poslednje vreme prednjače u objavljivanju nezvaničnih detalja iz istraga povezivale su sa Carinom Slavišu Kokezu, predsednika Fudbalskog saveza Srbije, ali i uhapšenog Veljka Belivuka, osumnjičenog kao vođu kriminallnog klana kome se ne taret stavljaju najteža krivična dela.

“Postoje indicije da je Manjak sa Slavišom Kokezom, predsednikom FSS, ali i Aleksandrom Nešovićem zvanim Baja, inače bliskim saradnikom Dejana Stojanovića zvanog Keka, “ušao” u posao sa otvaranjem carinskih skladišta. Navodno, Manjak i Kokeza su omogućili Nešoviću da dobije posao na tenderu za carinski terminal u Šimanovcima”, pisale su Novosti.

Slaviša Kokeza dao je izjavu u svojstvu građanina još 28. februara, a u vezi sa tom izjavom oglasili su se i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, a onda i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali samo na okolnost da Kokeza nije želeo na poligraf.

Blic i Novosti pisali su da je saslušan na osnovu različitih navoda Aleksandra Kajmakovića, koji je u javnosti predstavljen kao Aca Bosanac, ali i zbog drugih operativnih saznanja.

Podsetimo, prethodno su mediji preneli da je Kajmaković, koji stoji iza brojnih kluba i restorana u Beogradu, a koji je nedavno saslušan u okviru finansijske predistrage u slučaju Belivuk, na saslušanju rekao da je do poslovnih odnosa sa Veljkom Belivukom došao preko višegodišnjeg poznanstva sa predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Slavišom Kokezom.

U svojstvu građanina u poslednjih deset dana saslušani u i bivša državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović, pa doskorašnji potpredsednik fubalskog kluba Partizan Vladimir Vuletić, ali i pojedine stralete. Niko od njih nije uhapšen niti je tužilaštvo potrdilo da se po njihovim zahtevima obavljaju razgovori i prikupljaju informacije.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article