Medicinski sindikat: Navaljni u opasnosti, njegovo zdravstveno stanje je kritično

Aleksej Navaljni, pritvoreni ruski opozicionar, u opasnosti je od prestanka rada bubrega, dok mu se vid sve više pogoršava nakon dvonedeljnog štrajka glađu, saopštio je medicinski sindikat povezan sa opozicionim političarom i kritičarem Kremlja.

Aleksej Navaljni u moskovskom sudu Foto:  Moscow City Court via AP/Betaphoto
Aleksej Navaljni u moskovskom sudu Foto: Moscow City Court via AP/Betaphoto

„Njegovo stanje je zaista kritično”, izjavila je Aleksandra Zaharova predstavnica sindikata Lekarske alijanse organizacije koju ruske vlasti smatraju opozicionim aktivistima.

„Videli smo rezultate testova koji su veoma loši”, rekla je Zaharova agenciji Rojters, tumačeći nalaze dobijene posredstvom advokata Alekseja Navaljnog, dodavši da ga članovi sindikata nisu samostalno pregledali, prenosi Glas Amerike.

"Nivo kalijuma mu je veoma visok, a i drugi rezultati ukazuju da bi mu bubrezi uskoro mogli otkazati. To bi dovelo do ozbiljnog patološkog stanja i srčanog zastoja”, dodala je ona.

Navaljni je počeo da odbija hranu krajem marta, protestujući zbog toga što, kako tvrdi, zatvorske vlasti ne žele pravilno da ga leče od akutnih bolova u leđima i nogama. Zatvorske vlasti tvrde da su mu ponudile odgovarajuće lečenje, što je on odbacio, insistirajući da mu tretman pruži lekar van zatvorske ustanove.

Ruske vlasti odbile su taj zahtev.

Opozicionar je u petak izneo i tvrdnje da mu je zaprećeno vezivanjem i prisilnim hranjenjem dok ne bi odustao od štrajka glađu.

Najmanje 80 svetski poznatih pisaca, glumaca, istoričara, novinara i reditelja obratilo se u petak pisanim putem ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, pozivajući ga da Navaljnom obezbedi hitnu medicinsku negu, za koju su naveli, da mu je potrebna.

Izvor: Fonet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article