FUDBALSKA reprezentacija Srbije je u drugom kolu „A“ grupe Ligi Nacija gostovala Danskoj. Nadali su se „orlovi“ da mogu do pozitivnog rezultata, posebno nakon meča protiv Španije u Beogradu, ali na kraju je domaćin slavio 2:0 (1:0).

МЕЧ СА ШПАНИЈОМ - САМО КРАТКИ САН: Данска шамаром вратила Србију у реалност (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Na krilima odlične utakmice protiv Španije, gde su odigrali 0:0 sa šampionom Evrope, izabranici Dragana Stojkovića Piksija su gostovali Danskoj u Kopenhagenu.  

Držali su se dobro „orlovi“ u prvih pola sata igre kada je defanziva u pitanju. Međutim, u napadu nisu uspeli da stvore ozbiljnije šanse. 

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
–>KLIKNI OVDE–

Prvu grešku srpskih defanzivaca Danci su odmah kaznili pogotkom Alberta Gronbeka i zasluženo došli do prednosti nakon mnogo konkretnije igre u napadu.

Lopta je izgubljena na desnom boku, a Danci su munjevito razmenili nekoliko pasova i došli do pogotka. Jakob Poulsen je petom maestralno proigrao Gronbeka, a ovaj izuzetno preciznim udarcem matirao Predraga Rajkovića.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
–>KLIKNI OVDE–

Lazar Samardžić je imao jedinu priliku za Srbiju, ali je Kasper Šmajhel odbranio njegov udarac. Nakon 45 minuta igre 1:0. 

Mirno je u nastavku bilo do 64. minuta. Jusuf Poulsen je odlično reagovao na ubacivanje Kristijansena. Makazicama iz srca šesnaesterca matirao je Rajkovića. 

U nastavku je Stojković stavio sve karte na napad srpske reprezentacije, ali nisu uspeli reprezentativci Srbije da izbegnu poraz od Danaca, drugi u svega dva meseca, domaćin je zasluženo slavio rezultatom 2:0. 

DANSKA – SRBIJA  2:0 (1:0) (Gromberk 36′, Poulsen 61′)

90′ Tri minuta produžen je meč. 

88′ Stefan Mitrović pokušava, pravo u Šmajhela. 

87′ Mogla je Danska do još jednog gola. Torgu je probao, pored gola. 

81′ Đorđe Jovanović je ušao u igru, a napustio ju je Veljko Birmančević. 

65′ Velika šansa za Lukića koji sa pet metara šutira kraj gola, loše je zahvatio loptu, a potom se uhvatio za glavu u neverici. 

64′ Ratkov je ušao na teren, a Samardžić napustio igru. Na teren je ušao i Stefan Mitrović, a teren je napustio Kosta Nedeljković. Srbija će u nastavku igrati sa dvojicom napadača. 

62′ GOL DANSKA! Poulsen se sjajno snašao nakon loše odbrane Srbije Kristijansen je ubacio loptu, a Poulsen „makazicama“ uspeo je da savlada Rajkovića. 

PROČITAJTE JOŠ: SPEKTAKULARNO: Makazice koje su nokautirale „orlove“ u meču UEFA Lige nacija Danska – Srbija (VIDEO)

56′ Lukić je po levoj strani u prostor pokušao da proigra Birmančevića koji nije imao dobar prvi kontakt sa loptom. 

53′ Andrija Živković, ozbiljna šansa za Srbiju. Probao je vezista Paoka, promašio je… 

46′ Počelo je drugo poluvreme. 

Statistika: U prvom poluvremenu oba tima su podjednako vremena imala loptu u svom posedu, a Danska je bila konkretnija u ofanzivnim akcijama: imala je sedam šuteva (naspram dva srpska), izborila pet kornera (dva „orlovi“) i bila je preciznija u dodavanjima (89% – 84%). Jedino u čemu su Srbi bili značajno bolji – su blokirani šutevi suparnika (4:0). Interesantno, iako Srbija važi za ekipu koja je izuzetno visoka i „skočna“, Danci su probali devet centaršuteva (tri su bila dobra), a naši igrači četiri (jedan dobar).

FOTO: Tanjug/AP

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45′ Tri minuta produženo je prvo poluvreme. 

36′ GOL DANSKA! Poveli su domaći, izgubila je Srbija loptu, a Albert Gromberk je nakon dobre akcije i dobacivanja u šesnaesterac u svom drugom meču za reprezentaciju postigao gol! 

PROČITAJTE JOŠ: KAO U IGRICI: Ovako je Danska dala gol Srbiji u meču UEFA Lige nacija u Kopenhagenu (VIDEO)

24′  Do sada najopasnija šansa Srbije. Samardžić je oprobao udarac, a Šmajhel bio siguran. 

FOTO: Tanjug/AP

19′ Probao je Strahinja Pavlović sa dvadesetak metara, šutirao je slabijom, desnom nogom, a lopta je otišla daleko od gola Kaspera Šmajhela. 

15′ Domaćin je preuzeo potpuno kontrolu nad igrom. Igra se većinom na polovini Srbije u ovim trenucima. 

13′  Vestegor je probao nakon centaršuta iz prekida, Eriksena… Pored gola odlazi lopta. 

6′ Otvoren početak meča, obe reprezentacije igraju u visokom tempu. Pritiska se na obe strane poslednja linija i čeka greška rivala. 

1′ Meč u Kopenhagenu je počeo. Srbija igra u belim dresovima. 

PROČITAJTE JOŠ: SVI KAO JEDAN: Grmi „Bože pravde“ u Kopenhagenu! (VIDEO)

16.50 – Poznati su sastavi za meč Danska – Srbija. Srpski selektor Dragan Stojković je napravio jednu izmenu u odnosu na meč protiv Španije. Startuje Marko Grujić, a iz startne postave je ispao Andrija Živković. 

DANSKA – SRBIJA

Stadion: Parken

Sudija: Kris Kavana (Engleska)

DANSKA (3-4-2-1): Šmajhel – Andersen, Vestergord, Nelson – Ba, Hejbjerg, Norgor, Kristijansen – Gronbek, Eriksen – Poulsen

SRBIJA (3-4-2-1): Rajković – Eraković, Milenković, Pavlović – Nedeljković, Grujić, Ilić, Birmnačević – Lukić, Samardžić – Jović

16.16 – URNEBESNE SCENE NA ULICAMA KOPENHAGENA: Ovo su uradili Piksi i „orlovi“ nesporedno pred meč Danska – Srbija (VIDEO)

UOČI MEČA 

Srbija je u prvom kolu Lige nacija ostavila odličan utisak protiv šampiona Evrope, Španije. Zrelom igrom u odbrani i požrtvovanošću igrača uspeli su „orlovi“ da sačuvaju mrežu na stadionu „Rajko Mitić“, a sada žele da navijačima pokažu da to nije bila slučajnost. 

Danska je sa druge strane pobedila Švajcarsku na domaćem terenu golovima takođe napravivši odličnu uvertiru pred novi susret.

Srbija pokazala zube šampionu Evrope i osvajaču zlatne medalje na OI. 

Kada to niko nije očekivao, Srbija je pružila najbolju partiju u tekućoj godini i bez nosilaca iz nekoliko prethodnih ciklusa uspela da ostane neporažena protiv prvaka Evrope.

Odbrana je kao i na većem delu Evra bila na visokom nivou, a Luka Jović je imao veliku priliku da susret učini još interesantnijim, ali je promašio šansu koju je teže promašiti nego pogoditi kada je izašao sam ispred golmana Španije… 

Pokazali su srpski fudbaleri pre svega izuzetnu motivisanost, čime je nekolicina igrača dokazala da zaslužuje veću minutažu i značajniju ulogu u predstojećim izazovima.

Srbija – Danska / Razočaranje u Minhenu na EURO 2024

Poslednji duel dve ekipe odigrale su pre nešto više od dva meseca u utakmici trećeg kola grupne faze Evropskog prvenstva.

Srbiji je bila potrebna pobeda kako bi se plasirala u narednu fazu, dok je Dancima i remi bio dovoljan.

U takvim okolnostima, izabranici sada već bivšeg selektora Kaspera Julmanda nisu previše srljali, dok „orlovi“ nisu imali ideju kako da napadnu. Rezultat – jedna od najnegledljivijih utakmica na šampionatu.

Danci su međutim ostvarili svoj cilj, uspevši da ostanu neporaženi, čime su produžili dobar niz rezultata sa Srbijom.

Julmand se nakon prvenstva povukao, a kako je vršilac dužnosti selektora Morten Vighorst bolestan, Dansku će predvoditi Lars Knudsen.

Rivalstvo Srbije i Danske 

Istorija susreta Srbije i Danske, koja je započeta pre gotovo 75 godina, prilično je bogata, uprkos tome što su samo dva duela odigrana na velikim takmičenjima.

Skor je trenutno izjednačen i današnji duel mogao bi jednoj od ekipa da donese prednost.

Dve reprezentacije do sada su odigrale 11 mečeva, a na sedam od njih Srbija je bila deo Jugoslavije, kada je i bila uspešnija.

Računajući i period u kom su „orlovi“ bili deo jugoslovenskog jata, Srbija je vezala četiri poraza zaredom u mečevima sa Danskom.

„Orlovi“ još uvek čekaju na pobedu protiv Danske od osamostaljenja, a Piksijev tim bi mogao da naplati dugove iz prethodnih godina.

Tim Srbije za meč protiv Danske

Golmani: Predrag Rajković, Aleksandar Jovanović, Marko Ilić, Đorđe Petrović;

Odbrana: Kosta Nedeljković, Nikola Milenković, Strahinja Pavlović, Srđan Babić, Strahinja Eraković, Jan Karlo Simić, Aleksa Terzić;

Vezni red: Andrija Živković, Saša Lukić, Ivan Ilić, Marko Grujić, Kristijan Belić, Milan Aleksić, Stefan Mitrović, Lazar Samardžić, Veljko Birmančević;

Napad: Petar Ratkov, Luka Jović, Đorđe Jovanović.

Spisak igrača Danske za utakmicu sa Srbijom

Golmani: Kasper Šmajhel, Frederik Ronov, Mads Hermansen;

Odbrana: Viktor Nilson, Janik Vestergard, Joakim Andersen, Viktor Kristijansen, Patrik Dorgu. Aleksander Bah;

Vezni red: Razmus Nisen Kristensen, Morten Frendrup, Pjer-Emil Hojbjerg, Morten Hjulmund, Kristijan Norgards, Met O’Rajli, Kristijan Eirksen, Andreas Skov Olsen, Mikel Damsgard, Jesper Lindstrem;

Napad: Gustav Isaksen, Kasper Dolberg, Jonas Vind, Albert Gronbek, Jusuf Jurij Poulsen.

Poznati engleski sudija deli pravdu 

Engleski arbitar Kris Kavano biće glavni sudija na meču drugog kola grupe A4 Lige nacija između Danske i Srbije, saopštila je Uefa.

Utakmica između Danske i Srbije biće odigrana u nedelju od 18 časova u Kopenhagenu.

UEFA je za glavnog trenera odredila engleskog arbitra Krisa Kavana koji pravdu deli u Premijer ligi.

Njegovi pomoćnici biće Simon Benet i Danijel Robatan, a Uefa je za četvrtog sudiju odredila još jednog Engleza Entonija Tejlora.

BONUS VIDEO: Ovako se u Madridu slavila 15. titula u Ligi šampiona

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst