Šta bi Giga Moravac rekao na sve što se ovih dana dešava u Srbiji? Da li bi se naslovna strana sa jednim Crnogorcem dopala Šćepanu Šćekiću? Da li bi Šurdu izbacili čak i iz SNS-a? Ili bi bilo mudrije živeti kao Francuz, onaj jedan veliki, pa zapaliti cigaretu, dunuti tim i reći „je ne sais quoi“…

U nedelji u kojoj su nas napustili Siniša Pavić i Alen Delon, svaki sa svojim pričama, Nedeljnik im je posvetio dužnu pažnju; jednako smo se bavili današnjim svetom i Srbijom, ratovima koji traju i sukobima u koje nas redovno uvlače.

Biće, bez brige, i bez Pavića nekog da opiše ovaj mentalitet; i biće i bez Delona nekog da ne haje i da bude lep.

Ipak, na naslovnoj strani novog broja je jedna potresna i važna priča. Pogledajmo u nastavku o čemu se radi.

Pretplatite se na digitalno ili štampano izdanje Nedeljnika

MATIJA – Potresno svedočanstvo pesnika i akademika o sudbini njegovog oca, o borbi njegove majke, kroz koje se mogu pratiti sudbine brojnih porodica na ovim prostorima. I onih „pobednika“ i onih „poraženih“. O građanskom ratu koji i dalje ostavlja posledice, o četnicima i partizanima, o Srbima u Crnoj Gori i pomirenju koje smo dužni jedni drugima. Samo u novom Nedeljniku.

LALIĆ – „Da je 20 godina ranije pao Berlinski zid, kako bi završio Tito? Kao Čaušesku, Todor Živkov ili Gorbačov?“ Zašto je promena u politici najvažnija, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog Nedeljnika.

PANOVIĆ – Saradnja sa Zapadom (i Izraelom i Ukrajinom) kamuflira se antizapadnom histerijom i to je sve teže uskladiti. Konfuzija postaje sve apsurdnija. U kontekstu pokušaja „Beomajdana“ prenebregava se da je većinska Ukrajina, mimo proruskog predsednika Viktora Janukoviča, htela u EU, a da Rusi nisu dali, dok ovde Vučić dovodi zapadnu rudarsku kompaniju, a ulazak u EU je strateški cilj Srbije, piše Zoran Panović u tekstu „Litijumska konfuzija“ u novom Nedeljniku.

PANTELIĆ – Tokom 2025. godine biće započeti pregovori o nekoj vrsti primirja ili mirovnog sporazuma. Objektivno malo je verovatno da će se postići sveobuhvatno rešenje. Obe strane u sukobu, Kijev i Moskva, da bi prodale kao uspeh vlastitim javnim mnjenjima obustavljanje ratnih dejstava, moraju da postignu ambivalentan i maglovit dogovor koji bi i jedna i druga strana mogle da tumače kao pobedu ili barem kao „ne poraz“. Velika spoljnopolitička analiza Željka Pantelića u novom Nedeljniku.

GERIĆ – Jedan od najboljih srpskih sportista Andrija Gerić tri puta je bio na Olimpu: kao igrač 1996. kao bronzani u Atini, i kao zlatni 2000. sa odbojkaškom reprezentacijom, i danas, ponovo zlatni, s vaterpolo reprezentacijom u Parizu, u jednoj sasvim novoj ulozi, sportskog psihologa. Za Nedeljnik je govorio o tek završenim Olimpijskim igrama, izazovima profesionalnog sporta i onome što dođe kasnije.

PAVIĆ – Zar ima preciznijeg svedočenja o našem kolektivnom posrtanju od pitanja kako smo to od „Boljeg života“ stigli do „Bele lađe“, u kojoj nema nijednog pozitivnog lika, a glavni junak nema niti jednu jedinu pozitivnu osobinu? Tekst novinara Dušana Jocića o Siniši Paviću.

Post Views: 14

Originalni tekst