Matić: Srbija pripremila digitalne sertifikate o vakcinaciji koji će omogućiti lakše putovanje van zemlje

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je za RTS da je Srbija već pripremila digitalne sertifikate o vakcinaciji koji će omogućiti lakše kretanje i putovanje van zemlje.

Tatjana Matić Foto: Ministarstvo trgovine
Tatjana Matić Foto: Ministarstvo trgovine

Ona je naglasila i da digitalni sertifikat nije kovid pasoš.

„To je druga vrsta isprave. EU se povukla iz toga, jer je on sadržao i broj pasoša, neke podatke kojima nije bilo mesto da se tu nađu. Digitalni sertifikat govori kada ste vakcinisani ili ste preležali ili ste uradili PCR test i negativni ste“, naglasila je Matić.

Prema njenim rečima, EU će za nedelju dana dati precizniju informaciju u vezi sa izgledom i načinom izdavanja sertifikata.

„To će morati da se implementira kroz zdravstveni sistem koji daje potvrdu o vakcinaciji, da li je preležana bolest, mora biti uvezan u sistem“, objasnila je Matić.

Srbija je, kaže, već pripremila digitalne sertifikate, i mnoge zemlje su zainteresovane za pregovore, među kojima Grčka, Izrael, Slovenija.

Postojaće više opcija, jedna od njih je da digitalni sertifikat postoji u obliku aplikacije za mobilni telefon, a moraju se proći provere i autentifikacije.

Ministarka je istakla da se sa grčkim ministarstvom turizma pregovara o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji.

Dodaje da je grčki ministar najavio posetu Srbiji za kraj marta ili početak aprila.

Ona je naglasila i da će, ako Srbija bude stavljena na crvenu listu i ne bude imala dobru epidemijsku situaciju, dovesti u pitanje sve ono oko čega se pregovara.

HRT je juče preneo da je ministar turizma Grčke Hari Teokaris rekao da će vakcinisane osobe, osobe koje imaju antitela ili negativan nalaz na koronavirus moći na letovanje u tu zemlju.

U Tursku će se moći i bez PCR testa, navela je ministarka.

Kada je reč o domaćoj turističkoj sezoni, istakla je da će Srbija tek za tri godine moći da oporavi sektor turizma da dođe na nivo koji je imao 2019. godine, koja je bila rekordna.

Izvor: FoNet, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article