Bivši predsednik SR Jugoslavije i Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da je pesnik i muzičar Bora Đorđević, koji je preminuo danas u 72. godini, bio marljivi hroničar i bespoštedni kritičar vremena, „Domanović naših dana“, kroz čiju pesničku reč se nekad može bolje razumeti istorija proteklih pola veka.

„Bez ustezanja i bez krupnih reči svedočim danas kako je ono što me je vezivalo za Boru Đorđevića bilo iznad svega jedno pravo, najdublje, nepresušno prijateljstvo, od naših prvih susreta mračnih i mučnih devedesetih godina“, naveo je Koštunica, prenosi Sputnjik.

„Iza toga našeg snažnog i za neke možda i neobičnog prijateljstva danas ostaju sećanja na neprestanu prepisku i razgovore, ispunjene i mnogim ličnim nedoumicama, kao i sećanje na jedan oblik društvenih veza koji je danas skoro potpuno izumro, a to su hrpe i hrpe razglednica koje je Bora uporno slao iz najrazličitijih i najudaljenijih delova sveta“, naveo je Koštunica.

On je ukazao da bez ustezanja svedoči da je Đorđević bio veliki rok muzičar, skoro sa onu stranu svakog poređenja i da je među rok muzičarima bio najveći i najplodniji pesnik, prenosi N1.

„Pesme su stalno vrcale, izvirale iz njega i beležio ih je u trenu, po svojim izgužvanim i ispresavijanim sveščicama. I, najzad, ne najmanje važno, bio je marljivi hroničar i bespoštedni kritičar našeg vremena, Domanović naših dana. Skoro da se povest naših poslednjih pola veka može takođe čitati i katkad i bolje razumeti kroz pesničku reč Bore Đorđevića“, kazao je Koštunica.

Post Views: 93

Originalni tekst