Tek što je završila srednju Medicinsku školu u Nišu, sanjajući velike snove i doktorske titule, Marina Đorđević (19) se suočila sa najtežim izazovom i borbom za život. Spremala je prijemni za upis na Medicinski fakultet kada je otkrila da boluje od akutne limblastne leukemije.

Od tada njeni prijatelji pokušavaju na različite načine, organizujući mnogobrojne akcije, da sakupe neophodnih 200.000 evra koliko košta transplatacija koštane srži u inostranstvu.

Koliko god da joj je teško, uz citotatske terapije i izolovanost, Marina i njena porodica gaje nadu i veruju u pobedu jer osećaju ljubav prijatelja i rodbine. Ima dobrih ljudi, nekada ih je samo malo teže pronaći.

Zbog citostatske terapije koju prima, Marini je veoma slab imunitet i ne sme da izlazi iz kuće, te su joj drugari nedavno priredili iznenađenje kad su ispred njenog prozora istakli transparent “Marina volimo te“.

Njena majka Nataša objašnjava da je njena ćerka bila zdravo, fino i odgovorno dete, a uzgred i odličan đak.

– Marina je treće dete u porodici, i sve je bilo u redu do maja prošle godine, kad je počela da oseća bol u ramenu i grudima. To je bilo povremeno, da bi ozbiljniji znaci bolesti počeli da se pojavljuju u novembru, kad je non-stop imala povišenu temperaturu. Lekari su mislili da ima koronu, testirana je mnogo puta, slikana su joj pluća… Nismo znali na koliko klinika smo išli, dok joj nije postavljena ta strašna dijagnoza – tužno kaže majka.

Ona dodaje da Marinini sestra i brat ne mogu da joj budu donori jer nisu stoprocentno podudarni.

– Marina mora hitno da ide na presađivanje koštane srži u neku specijalizovanu kliniku u inostranstvu. Ali, prikupljeno je tek 40.000, nedostaje još 160.000 evra. Moja ćerka je jako hrabra devojka, iako je teško pada situacija u kojoj se nalazi. Često plače jer je usamljena, opala joj je kosa, i mora da boravi u svojoj sobi, a napolju je lepo vreme. Ipak, nada se da će jednom sve ovo biti iza nje, kao ružno sećanje, i da će postati lekar, kako bi pomagala drugim ljudima – kaže Marinina mama.

Marinine drugarice i drugovi se mnogo trude da prikupe sredstva za njeno lečenje. Nedavno su održali humanitarni bazar u parku Sveti Sava, na kome su prikupili 98.870 dinara.

Kako se može pomoći Marini

Svi koji žele da pomognu bolesnoj Marini Stanković iz Niša mogu da pošalju SMS sa sadržajem 1220 na broj 3030 iz Srbije, 1220 na 455 iz Švajcarske ili donacijama na račune:

Dinarski račun: 160-6000001292667-11

Devizni račun: 160600000129293289

IBAN: RS35160600000129293289

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Izvor: Danas.rs

Učenici umesto poklona uplatili novac u humanitarne svrhe i raspametili učiteljicu

Original Article