Šefica poslaničke grupe francuskog ekstremnodesničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) Marin Le Pen i kabinet predsednika Frncuske Emanuela Makrona su danas razmenili kritike pokrenute tvrdnjama desničara da se Makron sprema za „administrativni državni udar“.

Le Pen je jutros upozorila da Makrona navodno planira talas imenovanja, posebno na čelo Policije i Žandarmerije pre moguće „kohabitacije“ s vladom njene ekstremne desnice, ako bude pobedila i u drugom krugu na parlamentarnih izbora 7. jula, kao u nedelju u prvom.

Očekuje se da će danas Vlada odlučiti o nizu nominacija za razne funkcije koje bi mogle da uključe prefekte policije i neke ambasadore – kaže više izvora. Ali za sada se ne zna koliko će biti tih odluka.

Popodne je kabinet Makrona pozvao Le Pen da pokaže „meru“ i „hladnokrvnost“.

„Od pre 66 godina svake nedelje su nominacije i pomeranja funkcionera, posebno leti, nezavisno od političkih trenutaka i ni na koji način nije predviđeno da se to promeni narednih meseci“, saopštio je kabinet šefa države.

Pominjanje 66 godina se odnosi na nastajanje Pete republike 1958. godine, koja je dala velika ovlašćenja predsedniku, uključujući za slučaj „kohabitacije“ („suživota/sustanarstva“), kada su premijer i vlada iz jedne političke opcije, a predsednik iz druge.

Po Članu 13. Ustava predsednik postavlja državne i vojne zvaničnike, a veliki broj se postavlja predsedničkim ukazom donetim tokom sastanka vlade.

U slučaju da u nedelju, kada će biti drugi krug prevremenih parlamentarnih izbora, Nacionalno okupljanje osvoji apsolutnu većinu, ta stranka je već najavila da će vladati Francuskom i da će njen predsednik Žordan Bardela biti premijer, čime bi se otvorio period „kohabitacije“ s Makronom.

Tokom Pete republike već su bila tri takva perioda: dva u vreme predsednikovanja Fransoaa Miterana (1986-1988 i 1993-1995) i jednom pod predsednikom Žakom Širakom (1997-2002).

Post Views: 73

Originalni tekst