DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je na vanrednoj konferenciji za novinare opisao kako je izgledala prethodna paklena noć u Kosovoskoj Mitrovici i obruč u gradu koji su napravili Kurtijevi specijalci.

МАПА РАСПОРЕЂИВАЊА КУТРИЈЕВИХ СПЕЦИЈАЛАЦА: Направили обруч у Косовској Митровици (ФОТО)

Foto: Printskrin

Prikazao je i mapu na kojoj se najbolje vidi kako je njihovo kretanje izgledalo. 

Foto: Printskrin

– Sinoć i noćas u kosovskoj Mitrovici je bilo pravo ratno osadno stanje. Kurtijevi specijalci sa dugim cevima i oklopnim vozilima su bukvalno okupirali severni deo Kosovske Mitrovice. Iz južnog dela su ušli sa preko 30 oklopnih borbenih vozila, pod maskama, sa dugim cevima i maltreritari celu Severnu Mitrovicu. Bukvalno su napravili jednu vrstu bezbednosnog prstena, gde su i centru grada patrolirali sve vreme, ali imali i svoje punktove po obodima grada, gde su zaustavljali su automobile, zaustavljali ljude, pretresali do gole kože, udarali ih puškama i psovali. Bilo je gore nego da je uveden policijski čas. Ovde se radi o tome da kurti sve vreme provocira i želi da izazove sukobe i rat. I juče i noćas, Kurtijeva policija je pokušala nekoliko hapšenja u Bošnjačkoj mahali, pa dva brata u centru grada, pa Lunetovog druga. Sada je situacija mirnija, oklopna vozila su zamenili škodama, ali i dalje ima mnogo specijalaca sa dugim cevima – rekao je Petković. 

– Oni su u mnogo većem broju prisutni proteklih dana, ima ih i u civilu, ROSU se krije i po lokalima i buticima po Bošnjačkoj mahali, koriste čak i automobile sa srpskim registarskim tablicama, da bi tako bili manje uočljivi. Kreću se po celom severu Kosova i Metohije tražeći Srbe koje će da uhapse – dodao je on. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst