„Manipulacija Vučića ili tenzije koje dižu Bošnjaci“: Sagovornici Danasa različito o pozivu predsednika Srbije da svi Srbi istaknu trobojke zbog rezolucije u Srebrenici

M. Čonjagićdanas 20:03

foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, sastao se sinoć sa predsednikom bh entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom, u vezi sa najavljenom rezolucijom o Srebrenici koja bi trebalo da se nađe početkom maja u Genralnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN).

Usvajanjem rezolucije predviđeno je da 11. jul postane Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici.

Pored onoga što bi usvajanje trebalo zvanično da predstavlja, lideri Srbije i Republike Sprske tvrde da usvajanje rezolucije ima za cilj da se srpski narod etiketira kao genocidan.

Nakon razgovora sa delegacijom iz RS, Vučić je u izjavi za medije najavio da će pozvati Srbe da istaknu svoja državna obeležja i „srpsku trobojku“ svuda u svetu, te da pokažu da „Srbiju nikada neće pokoriti“.

„Tog dana, kada budete usvajali tu rezoluciju, ako je budete usvajali, pokazaćemo koliko smo ponosi i da nas nikada nećete podjarmiti. Nikada srpski narod neće pristati na vaše ucene i besmislene optužbe“, poručio je Vučić.

„Vučićeve izjave nisu iznenađujuće“

Edvin Kanka Ćudić, koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikaciju, kaže za Danas da nisu iznenađujuće izjave predsednika Srbije.

„Politika koju zastupa se dobrim dijelom i zasniva na isticanju srpskog identiteta i konstantnoj borbi protiv potlačenosti Srba“, ukazuje Kanka Ćudić.

Kako dodaje, i ova izjava je „u maniru već poznatih srceparajućih i orkestriranih manipulacija kojom se poručuje da je ceo svet protiv Srba“.

„Pozivanje na jedinstvo, ogrtanje trobojkama, bildanje emocija narodnih masa, zasigurno ne vode ka evropskom putu i boljoj ekonomskoj budućnosti. Patnja srpskog naroda je uveliko uzrokovana ovakvim manipulativnim politikama koje Vučić, ali i njegovi istomišljenici, već godinama vode“, ukazuje Kanka Ćudić.

Teme, kako objašnjava, kao što su srebrenički genocid i druge strahote ratova devedesetih „su iznimno teške i sa njima se mora pristupati edukativno i savjesno“.

„Koristiti ih u svrhu promocije je odraz jeftine politike koja nažalost još uvijek prolazi među našim narodima“, naglašava Kanka Ćudić.

„Bošnjački političari nastoje da dižu tenzije“

S druge strane, Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske i predsednik Za pravdu i red za Danast kaže da je veoma loše to što se događa, „što bošnjački političari nastoje da iznova dižu tenzije i pokušaju dobiti jeftine političke poene na prošlosti i ratnim temama“.

„A predsjednici Srpske i Srbije to spremno dočekaju, posebno u izbornim godinama. Milorad Dodik, Željka Cvijanović i SNSD su izabrali Dina Konakovića za ministra vanjskih poslova, Zlatka Lagumdžiju poslali za ambasadora u UN, predali su ponovo Bošnjacima spoljne poslove kako bi ušli u vlast i oni snose odgovornost, prije svega Dodik, za sve što nam se događa“, kaže Vukanović.

Narod, dodaje naš sagovornik, neće imati puno koristi od broja istaknutih zastava, jer to nije mera patriotizma.

„Koji se mjeri po tome koliko su građani srećni, zadovoljni, sigurni, bezbjedni, kakav je životni standard, a tu ima dosta prostora za napredovanje. Mislim da bi rukovodstvo Srbije trebalo nekad da pozove na sastanak i čuje stav opozicije iz Srpske, kako bi imalo širu sliku stvarnosti i posledice Dodikove hazarderske neodgovorne politike“, smatra Vukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst