Mandić: Ekspertska Vlada će trajati najviše godinu dana, cilj da pripremi prve fer i slobodne izbore

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je danas da je mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, na današnjem sastanku sa liderima pobedničkih koalicija, ponudio da ekspertska vlada, koja treba da pripremi prve fer i slobodne izbore, traje od 200 do najviše godinu dana.

Andrija Mandić Foto: Srđan Ilić
Andrija Mandić Foto: Srđan Ilić

Mandić je u gostovanju na RTCG, poručio da se na današnji dan, predstavnici nove većine u parlamentu i mandatar, iz obaveze prema preminulom mitropolitu Amfilohiju, nisu mogli sastati, a da ne postignu neki dogovor.

"Ponosan sam što smo uspeli da nađemo neko rešenje koje će omogućiti da Crna Gora dobije Vladu. To rešenje nije onako kako smo zamišljali mi iz DF-a, ali je važno da građani znaju da će uskoro biti konstituisana Vlada, da će biti sastavljena od 12 ministarstava i mandatara kao predsednika. Ministri će biti nestranačke ličnosti, neće pripadati nijednoj stranci", rekao je Mandić.

Po predlogu mandatara, Vlada će imati samo premijera, dok neće biti potpredsednika.

"Vlada će biti prelazna, reformska i mandatar je predložio da traje 200 dana, ili najviše godinu, a treba da pripremi prve fer i slobodne izbore", rekao je Mandić, dodajući da će takva Vlada imati podršku DF-a.

"Onda se ide na nove parlamentarne izbore, jer ćemo imati ambijent u kojem će svakako svi moći slobodno da se izjasne", rekao je Mandić.

Jedan od lidera DF-a je poručio da je režim Mila Đukanovića pobeđen 30. avgusta, ali da slede novi izazovi.

"Ovo je sad jedna nova borba kako da se Crna Gora otme iz ruku tajkuna druge porodice koja želi da zameni prvu porodicu, kako da se otme iz uticaja stranih ambasada", rekao je Mandić.

Demokratski front će, kako kaže, tražiti od nove Vlade da se rešavaju posebno pitanja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ranije danas Zdravko Krivokapić je na Tviteru naveo da je na današnjem sastanku lidera pobedničkih koalicija potvrđen raniji dogovor o izboru ekspertske vlade koju će podržati sve tri koalicije i da će narednih dana upoznati stranke sa svojim predlogom kandidata za ministre.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović rekao je da je Krivokapić dobio podršku da daopšti imena svog tima.

Naveo je da bi mandatar uskoro trebalo da saopšti imena kandidata za ministarske funkcije i da do 8. novembra iznese svoj plan.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori, na kojima su opozicione stranke osvojile skupštinsku većinu, održani su 30. avgusta.

Izvor: RTCG, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article