Mali potpisao sporazume sa francuskim Trezorom i kompanijama koje će da grade postrojenje za preradu otpadnih voda 1foto FoNet/Kabinet

Siniša Mali, prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija, potpisao je danas u Palati Srbija ugovor sa predstavnicima francuskog Trezora, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Vlada Francuske odobrila je Vladi Srbije finansijska sredstva za uvođenje opšte automatizacije upravljanja elektrodistributivnom mrežom, kao i za udruženu pomoć u vođenju i realizaciji ovog projekta uz učešće „Elektrodistribucija Srbije“.

Ministar Mali je tom prilikom potpisao i Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i konzorcijuma koji čine „Suez International SAS“ i „Vinci Construction Grands Projets“ u vezi sa projektovanjem, izgradnjom, finansiranjem, radom i održavanjem postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu.

Prethodno je u Palati Srbija održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra Malog sa francuskom poslovnom delegacijom MEDEF, kome je prisustvovao i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

Mali je naglasio da Srbija sa francuskim kompanijama sprovodi mnoge veoma važne projekte kao što su izgradnja metroa u Beogradu, izgradnja postrojenja za preradu otpada u Vinči, a partneri su nam i na beogradskom aerodromu Nikola Tesla“.

„Zadovoljni smo saradnjom sa francuskim kompanijama, ali važno je i da idemo dalje i nađemo neke nove projekte. Treba da idemo u korak sa novim tehnologijama i drago mi je što čujem da su mnoge francuske kompanije zainteresovane za ulaganja u toj oblasti“, naveo je Mali.

Mali je podsetio i da je Republika Srbija prošle nedelje po prvi put na međunarodnom tržištu emitovala održive obveznice (ESG), čime je prikupljeno 1,5 milijardi dolara za finansiranje održivog razvoja, zelenih projekata i projekata kojima se podstiče društvena odgovornost.

„Veliko interesovanje investitora najbolji je pokazatelj da je ekonomija Srbije stabilna i da nastavlja da raste“, rekao je Mali.

On se posebno osvrnuo na Međunarodnu specijalizovanu izložbu Ekspo 2027 u Beogradu, istakavši da je reč o najvažnijoj razvojnoj šansi koju Srbija neće ispustiti.

„Beograd je pobedio u velikoj konkurenciji u kojoj su bili Južna Amerika, Tajland, SAD… To je ogromna šansa za nas, za dalji rast i razvoj “, rekao je Mali.

On je podsetio i da je Ekspo samo deo programa „Skok u budućnost – Srbija 2027“ koji je ukupno vredan 17,8 milijardi evra, i u okviru koga će biti realizovano 323 projekata širom zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst