Beta-APdanas 16:01

Makron u pismu sindikatima naglašava da je reforma penzija potrebna 1Foto: Beta/AP/Benoit Tessier, Pool via AP

Francuski predsednik Emanuel Makron je u pismu upućenom sindikatima objavljenom danas ukazao da je neophodno podići starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine da bi francuski penzioni sistem bio finansijski održiv narednih godina.

Više od milion demonstranata izašlo je na ulice u gradovima širom Francuske ove nedelje a mašinovođe, vozači metroa, zaposleni u rafinerijama i drugi su počeli štrajkove protiv plana centrističke vlade o reformi penzija.

Sindikati su pozvali na nove proteste sutra. Oni traže povlačenje predloga zakona o penzijama o kome se raspravlja u Senatu ove nedelje.

Prema pismu koje je danas objavila predsednikova kancelarija Makron je rekao da je napravio izbor da „Francuzi rade malo duže“, zato što bi po njegovim rečima druge opcije, koje je odbacio, podrazumevale smanjenje penzija, dizanje poreza ili puštanje da finanisjski teret snose deca i unuci.

Ankete uporno pokazuju da se većina Francuza protivi toj promeni. Levičarski poslanici kažu da bi kompanije i bogataši trebalo da daju više da finansiraju penzioni sistem.

Makron je takođe podsetio da je reforma ključno obećanje iz njegove predsedničke kampanje prošle godine i da je napravio ustupak prihvatajući da podigne starosnu granicu na 64 godine umesto 65, kako je prvobitno planirano.

„Vi snažno izražavate svoje neslaganje. Ne potcenjujem to nezadovoljstvo… kao i zabrinutost koju izražavaju mnogi Francuzi oko toga da nikada neće dočekati penziju“, rekao je Makron u pismu sindikatima.

U međuvremenu vlada je zatražila da se primeni specijalna procedura u Senatu da se ubrza rasprava o zakonu tako što će se organizovati samo jedno glasanje o celom predlogu zakona, umesto da se glasa o svakom amandmanu i članu pojedinačno.

Očekuje se da će Senat, gde dominiraju članovi partije Republikanci, usvojiti predlog zakona. Konzervativni senatori su se godinama zalagali za podizanje minimalne starosne granice za penzionisanje.

Ako predlog bude odobren u Senatu on će nastaviti iduće nedelje put kroz kompleksni francuski zakonodavni proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst