Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je danas u telefonskom razgovoru s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim osudio „jačanje ruskih napada“ u Ukrajini, posebno rusku ofanzivu u pograničnom regionu Harkova i ruske napade na ukrajinsku energetiku.

Makron je „ponovio odlučnost Francuske da pruži svu neophodnu podršku, dugoročno i sa svim svojim partnerima, kako bi se pobedio ruski agresorski rat“  i da će narednih dana i nedelja biti isporučena vojna pomoć – navodi se u saopštenju.

Ponovio je da se zalaže za „olimpijsko primirje“ tokom Olimpijskih igara ovog leta u Parizu da bi Rusija tada prekinula operacije. Makron je rekao da bi tada trebalo preduzeti „sve korisne diplomatske inicijative za pokretanje pregovora u skladu sa međunarodnim pravom i legitimnim interesima Ukrajine“.

Rusija je u petak pokrenula iznenadnu ofanzivu na oblast Harkova čiji je istoimeni glavni grad drugi po veličini u Ukrajini, a danas saopštila da je prodrla „duboko u ukrajinsku odbranu“ i zauzela još jedno selo u tom regionu.

Post Views: 65

Originalni tekst