Podršku Francuske integraciji Srbije u Evropsku uniju predsednik Francuske Emanuel Makron ponovio je u razgovoru s predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem u četvrtak tokom samita Evropske političke zajednice priređenom kod Londona.

Makron je uz to pozvao na punu primenu sporazuma Srbije i Kosova uz posredovanje EU uključujući formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, saopštila je danas Jelisejska palata.

Jelisejska palata je saopštila da je su Makron i Vućić „pozdravili produbljavanje bilateralne saradnje u brojnim oblastima“.

„Šef države je takođe ponovio predsedniku Vučiću punu podršku Francuske za integraciju Srbije u Evropsku uiju“, piše u saopštenju.

Kako se dodaje Makron je „istakao svoje angažovanje u prilog normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, uz podršku evropskog posredovanja i pozvao na puno sprovođenje sporazuma Brisel-Ohrid“.

Makron je „u okviru toga istakao značaj primene Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu“, piše u saopštenju.

U saopštenju piše i da je Makron „podsetio na privrženost Francuske sporazuumima Dejton-Pariz kao i jedinstvu i teritorijalnom integritetu BiH“.

Vučić je u četvrtak izjavio da je s Makronom imao dug sastanak o Kosovu, bilateralnoj saradnji, geopolitičkim pitanjima i evrointegraciji Srbije i najavio da će Makron doći u posetu Srbiji krajem avgusta ili početkom septembra.

Originalni tekst