EPA-EFE/JOHN THYS /

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da društvene mreže podstiču imitiranje zločina i nasilja, te je pozvao državne agencije da od Snepčeta i Instagrama zatraže da uklone sadržaj najosetljiviji za mlade, prenosi RTS.

Govoreći nakon hitnog sastanka francuske vlade zbog nemira koji su izbili pošto je policajac u utorak ubio 17-godišnjaka nadomak Pariza, Makron je rekao da se nasilje organizuje na internetu.

Francuski predsednik je naveo da društvene mreže podstiču zločin i nasilje i pozvao državne agencije da od Snepčeta i Instagrama zatraže da uklone sadržaj najosetljiviji za mlade.

Zatražio je od kompanija koje uprvaljaju društvnim mrežama da pomognu u obuzdavanju nasilja i nereda u Francuskoj.

“Ponekad imamo osećaj da neki od njih žive na ulici, u video-igricama koje su ih otrovale”, naveo je Makron govoreći o mladima koji su učestvovali u incidentima, prenosi Gardijan.

Makron je takođe pozvao roditelje da zadrže tinejdžere kod kuće kako bi se suzbili neredi, istakavši da su mnogi od uhapšenih upravo mladi ljudi.

“Odgovornost roditelja je da ih zadrže kod kuće.To je važno kako bismo svi bili mirni”, rekao je Makron.

Poručio je da ništa ne opravdava nasilje i osudio ga kao “neprihvatljivu situaciju”.

“Postoji neprihvatljiva instrumentalizacija smrti tinejdžera, zbog čega svi žalimo”, naveo je francuski predsednik, prenosi BFM TV.

Dodao je da će, ukoliko dođe do novih nereda, biti raspoređeno još policajaca na ulicama Francuske.

Policija je tokom noći uhapsila 667 osoba širom zemlje posle nasilja koje je izbilo u Marseju, Lionu, Pou, Tuluzu i Lilu tokom treće noći protesta zbog ubistva tinejdžera alžirskog i marokanskog porekla koga je ubio policajac jer nije zaustavio automobil.

Reagujući na navode Makrona, Snepčet je saopštio da ta kompanija ima nultu toleranciju kada je u pitanju sadržaj koji promoviše nasilje ili mržnju.

”Nastavljamo da pažljivo pratimo situaciju”, rekao je portparol kompanije za Rojters.

Originalni tekst