EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

Italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia) i francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) založili su se danas u Parizu za dijalog dve zemlje, posle krize oko pitanja migranata.

“Italija i Francuska su dve povezane države, dve važne i centralne države, protagonisti u Evropi kojima je potreban dijalog u ovakvom trenutku, jer su naši zajednički interesi veoma slični”, rekla je italijanska premijerka.

Prema njenim rečima, od suštinske je važnosti da Rim i Pariz nastave da rade i bilateralno i multilateralno, aludirajući na evropska pitanja.

Makron je sa svoje strane pozvao na nastavak bilateralne “koordinacije” po pitanju migracija.

“Italija i Francuska mogu da nastave da ostvaruju koristan napredak u narednim nedeljama, narednim mesecima i narednim godinama”, rekao je francuski predsednik i dodao da je neophodan “iskren dijalog” kako bi se rešile nesuglasice.

To je prva poseta Đorđe Meloni Francuskoj od njenog izbora u jesen 2022. Makron i ona su se neformalno sastali u Rimu neposredno posle njenog imenovanja, a zatim na bilateralnim sastancima na marginama međunarodnih događaja.

Francusko-italijanski odnosi su prošli kroz određene turbulencije, posebno oko pitanja imigracije, od kada je na vlast došla ultrakonzervativna vlada koju je predvodi Meloni.

U Italiji je snažno kritikovana izjava francuskog ministra unutrašnjih poslova Žeralda Darmanena (Gerald Darmanin) od 4. maja kada je rekao da Meloni “nije u stanju da reši probleme migracija zbog kojih je izabrana”.

Darmanen je reagovao na odbijanje Italije da primi migrante koje je na Mediteranu spasio jedan humanitarni brod. Francuska je primila te migrante, ocenjujući da se Italija ponaša “neodgovorno”.

Pariz i Rim od tada pokušavaju da smanje tenzije.

Originalni tekst