Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da podržava upis prava na abortus u ustav, dodajući da bi to izrazilo solidarnost sa ženama širom sveta.

Makron je to rekao na Međunarodni dan žena, na ceremoniji u čast francuske feministkinje i advokatice Žizel Halime, rođene u Tunisu, koja je umrla 2020. godine u 93. godini. Bila je vatreni pobornik prava na abortus, prenosi Index.hr.

„Nadam se da će nam snaga ove poruke pomoći da promenimo naš ustav i da u njega unesemo slobodu žena da traže abortus kako bi to bilo nepovratno“, rekao je Makron. Time će se „poslati univerzalna poruka solidarnosti svim ženama čija je sloboda danas pogažena“, dodao je on.

Uskoro će biti podnet predlog

Prošlog juna, američki Vrhovni sud je poništio presudu Roe protiv Vejda iz 1973. godine, kojom je legalizovan abortus širom SAD, a sada je na državama da odluče. Oba doma francuskog parlamenta već su izglasala da se pravo na abortus unese u ustav, pri čemu senat navodi da je reč o „slobodi”, a skupština o „pravu” na abortus.

Makron je rekao da će predlog zakona o promeni ustava biti podnet parlamentu u narednim mesecima. Halimi je 1972. godine, kao advokat, obezbedila oslobađajuću presudu za maloletnicu kojoj je suđeno za abortus nakon što je zatrudnela silovanjem.

Originalni tekst