Betadanas 23: 05

Microsoft 'Startup' project fenefits global firmsFoto: EPA-EFE/ DAVID CHANG

Majkrosoft se udružio sa medijskim startapom Semafor kako bi se AI četbot ovog tehnološkog giganta koristio u razvoju novinskih priča – što je pružena ruke novinarima u trenucima kad se on suočava sa tužbom Njujork tajmsa vrednom više milijardi dolara prema kojoj se veštačka inteligencija Majkrosofta besplatno učila na milionima novinskih članaka ovog uglednog lista, piše večeras Fajnenšel tajms.

U sklopu sporazuma, Majkrosoft će platiti za sada nepoznatu sumu novca Semaforu na ime sponzorstva za servis udarnih vesti zvani „Signali“ (Signals). Kompanije ne žele da otkriju finansijske detalje sporazuma, ali je suma, prema navodima bliskih izvora, „značajna“ za poslovanje Semafora.

Ovaj startap će imati „njuzfid“ sa udarnim vestima i analizama velikih priča – i biće ih nekoliko desetina dnevno, piše Fajnenšel tajms.

Cilj je, kako se tvrdi, da se čitalaštvu ponude različite tačke gledišta sa čitave planete – što je jedna od ključnih želja Semafora otkako je osnovan 2022. godine.

Prema rečima suosnivača Semafora, Bena Smita, članke u servisu „Signali“ u potpunosti će pisati novinari, a veštačka inteligencija će služiti kao oruđe za pretragu radi potkrepljenosti radova.

Očekuje se da će Majkrosoft danas obznaniti saradnju i sa novinarskim organizacijama kao što su Krejg Njumark škola novinarstva, Asocijacija za onlajn vesti i Graundtrut projekat.

Medijske kompanije sve više strahuju od generativne veštačke inteligencije i potencijalne pretnje koju ona predstavlja za novinarsku branšu i poslovanje.

Novinski izdavači nastoje da osmisle način da sa veštačkom inteligencijom unaprede svoje poslovanje i da jašu na talasu tehnološkog razvoja, ali se isto tako plaše da će im AI četbotovi preuzeti publiku, a samim tim oduzeti prihode, jer su u stanju da za nekoliko sekundi stvore humanoidni tekst sa informacijama.

Njujork tajms je u decembru tužio Majkrosoft i OpenAi, tvrdeći da su ove dve kompanije „slobodno projahale“ kroz milione članaka ovog medija kako bi izgradile svoje AI četbotove, i traži milijarde dolara na ime odštete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst