Porota suda u Mičigenu proglasila je krivom za ubistvo iz nehata majku đaka koji je 2021. godine u školi usmrtio četvoro učenika, čime je postala prvi roditelj u SAD koji je proglašen odgovornim za krivično delo koje izvšilo njegovo dete.

Tužioci su naveli da je Dženifer Krambli, u skladu sa zakonom Mičigena, imala dužnost da spreči svog sina, koji je tada imao 15 godina, da izvrši zločin, piše Gardijan.

Optužena je da je obezbedila oružje i municiju i da nije tražila stručnu pomoć da podrži mentalno zdravlje svog sina Itana, prenosi AP.

Četiri osuđujuće presude, po jedna za svakog učenika koji je ubijen u srednjoj školi u Oksfordu, donete su nakon 11 sati većanja porote.

Dženifer i Džejms Krambli su prvi roditelji u SAD koji su optuženi za masovnu pucnjavu koju je počinilo njihovo dete. Džejmsu će se suditi u martu.

Do tragedije je došlo 30. novembra 2021. godine, kada su Džefiger i Džejms pozvani u školu zbog toga što je Itan na zadatku iz matematike nacrtao pištolj, metke i ranjenog čoveka. Oni su došli na razgovor, ali su rekli da nema potrebe da sina odvedu kući i da za njega potraže stručnu pomoć.

Nekoliko sati kasnije, Itan je izvadio pištolj iz svog ranca i upucao 10 učenika i nastavnika, pri čemu je četvoro smrtno stradalo.

Pištolj je njegov otac kupio četiri dana ranije, nakon čega je Itana odveo u streljanu da ga uči da puca.

Odbor za uslovni otpust u Mičigenu će odlučiti koliko dugo će Dženifer ostati u zatvoru, a maksimalna kazna za ubistvo iz nehata je 15 godina.

Tužioci se, međutim, još nisu izjasnili da li će tražiti da se saberu kazne za četiri osuđujuće presude, što bi moglo značiti do 60 godina zatvora.

Itan Krambli, koji sada ima 17 godina, izjasnio se krivim za ubistvo i terorizam i služi doživotnu kaznu zatvora.

Post Views: 208

Originalni tekst