Majka i ćerka iz Srbije, Pavlina R. (36) i njene ćerkica Sara (2), koje su devet dana bile zarobljene na aerodromu u Dubaiju, gde im je pretilo izručenje u Saudijsku Arabiju, danas (11. februar) se napokon vraćaju za Srbiju. Otac devojčice, koji je državlljanin Saudijske Arabije, praktično je pokušao da je preotme od majke, iako dete ima srpsko državljanstvo.

Pavlini je sve vreme pretilo izručenje u Saudijsku Arabiju, gde bi sigurno bila uhapšena, a ćerkica zauvek odvojena od nje.

Agonija je počela kada je Pavlina u januaru ove godine, zajedno sa sestrom Milkom i ćerkicom, otišla u Saudijsku Arabiju da dete vidi oca, saudijskog državljanina. Po dolasku na njegovu teritoriju, otac Alsalem Jasin im je uzeo pasoše, uz izgovor kako mora da prijavi njihov boravak u Saudijskoj Arabiji.

Posle nekog vremena Pavlina je shvatila da su njegove namere drugačije i da ne želi da im vrati dokumenta, te da je pritom predao zahtev da se detetu izmeni državljanstvo bez majčinog pristanka.

Pavlina se u toj borbi za svoju ćerkicu domogla svog pasoša, ali ne i Sarinog, pa je sa devojčicom nekako uspela da se domogne Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tu je na aerodromu u Dubaiju ostala zatočena u tranzitnoj zoni jer je njen muž u Arabiji već prijavio „otmicu deteta“, iako je on zapravo pokušao nelegalno da ih zatoči i prisilno zadrži.

Zato se u Emiratima obratila srpskoj ambasadi za pomoć, gde su joj maksimalno izašli u susret i izdali putni list za ćerkicu koja nije imala pasoš. Ipak, vlasti Emirata u početku nisu prihvatale da puste Pavlinu i Saru da se vrate u domovinu Srbiju. Dvaput su pokušali da je deportuju, a pred treću deportaciju je stigao spas u poslednji čas.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, prema saznanjima “Blica”, odlučuje da se detetu umesto pasoša izda takozvani putni list i traži da se Sari dozvoli povratak sa majkom u Srbiju. Osnov za izdavanje putnog lista bez saglasnosti drugog roditelja jesu humanitarni razlozi – zaštita prava i interesa maloletnog deteta i majke koji su državljani Srbije.

Danica Savović, otpravnica poslova srpske ambasade, u kontaktu je sa Pavlinom svih devet dana zatočeništva na aerodromu. A onda im 8. februara pogranična policija Emirata zabranjuje viđanje. Ipak, Savović uspeva da uruči Pavlini putni list za Saru.

Posle devetodnevne agonije i nadljudske borbe srpske diplomatije da naše državljanke spasi od deportacije u Saudijsku Arabiju, danas su konačno uspeli.

Srpska strana je insistirala da nadležni organi Emirata omoguće državljankama Srbije da nastave put u Srbiju, jer imaju važeće putne isprave Srbije i protiv njih se ne vodi nijedan krivični postupak. Ukazuje se i da je dvogodišnja devojčica u uslovima pandemije koronavirusa danima smeštena u neadekvatnim uslovima u tranzitnoj zoni aerodroma.

Srpske diplomate čak ističu da će se u slučaju deportacije Pavline Radić u Saudijsku Arabiju ambasada Srbije u Abu Dabiju proglasiti za privremenog staratelja nad maloletnom Sarom, u skladu sa odredbama Bečke konvencije o konzularnim odnosima.

Posle devetodnevne agonije i nadljudske borbe srpske diplomatije da naše državljanke spasi od deportacije u Saudijsku Arabiju, danas su konačno uspeli.

Kažu da je najveći strah onaj za dete i sopstveni život. Pavlina je osim straha imala i hrabrosti da živi u neizvesnosti zbog umešanosti politike i konstantne pretnje šerijatskim zakonom, prema kojem u startu ne bi imala nikakvu šansu. Iako u svemu što je uradila praktično nema njene krivice.

I posle devet dana agonije konačno je srećno okončana životna drama Pavline i njene ćerkice Sare. Uporna borba srpske diplomatije spasla je naše državljanke od deportacije u Saudijsku Arabiju.

Letom iz Dubaija Pavlina, Sara i Milka stigle su u Beograd oko podneva. Došle su kući!

Izvor:Blic

Ovih 29 pravila žene Avganistana moraju da poštuju ili ih čeka bičevanje, odsecanje udova, smrt

Original Article

(Visited 3 times, 1 visits today)