Mađarski Fides posle dvogodišnje suspenzije napustio poslanički klub Evropske narodne partije

Vladajuća stranka Mađarske Fides povukla se danas iz poslaničke grupe konzervativne Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu, posle višegodišnjeg sporenja o vladavini zakona i primene evropskih vrednosti u Mađarskoj.

Beta AP: Viktor Orban
Foto: Beta AP / Viktor Orban

Desničarska stranka Fides koja ima dvotrećinsku većinu u domaćem parlamentu skoro neprekidno od 2010. godine, napustila je danas EPP jer je prihvaćena izmena poslovnika koja omogućava da čitave stranke budu isključene iz te grupe, a ne samo poslanici pojedinačno.

Mađarski premijer Viktor Orban danas je u pismu predsedniku poslaničke grupe EPP u Evropskom parlamentu preneo odluku Fidesa da je napusti.

"Izmene poslovnika grupe EPP očigledno su neprijateljski potez protiv Fidesa i naših glasača… To je antidemokratski, nepravedno i neprihvatljivo. Zato je upravni organ Fidesa odlučilo da odmah napusti grupu EPP", naveo je Orban.

Inače, Orbanov Fides je 2019. Evropska narodna partija, grupacija desnog centra u Evropskom parlamentu, suspendovala iz svog članstva iako je Orban, s druge strane, rekao da je dobrovoljno pristao da privremeno obustavi učešće svoje partije Fides u radu Evropske narodne partije. Do suspenzije je došlo, kako je tada navedeno, zbog dugog sukoba sa članovima Evrposke narodne partije zbog autoritarnog stila vladanja i antievropskih i antimigrantskih politika.

Dvogodišnja suspenzija je podrazumevala da Fides nije mogao da prisustvuje sastancima grupacije, nije imao pravo glasa niti predlaganja kandidata za određene funkcije.

Mađarska pod Orbanom je prošle godine u izveštaju Fridom Hausa dospela na listu delimično slobodnih država, na kojoj se zadržala i ove godine.

Izvor: Beta-AFP; Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article