EPA-EFE/TIBOR ILLYES HUNGARY OUT

Vlasti u Mađarskoj izrekle su veliku kaznu domaćoj knjižarskoj firmi zbog otvorenog LGBTQ+ romana, sa živim prikazima, rekavši da prodaja tog dela krši i inače sporni zakon koji zabranjuje prikazivanje homoseksualnosti maloletnicima, prenosi N1.

Firma Lira Koniv ima po veličini drugi lanac knjižara u Mađarskoj. Kažnjena je sa 12 miliona forinti (oko 32 hiljada evra) zato što je popularni roman „Hartstoper“ (Heartstopper) Britanke Alis Oseman (Alice) stavio u odeljak za omladinsku književnost, a jer knjige nisu u zatvorenom pakovanju kako zahteva zakon iz 2021. godine.

Kancelarija Vlade za oblast Budimpešte, koja je izrekla novčanu kaznu u ime zaštite potrošača, rekla je državnoj novinskoj agenciji MTI da je sprovela istragu prodaje tog dela u knjižarama.

Kazna je zasnovana na mađarskom zakonu o „zaštiti dece“ iz 2021. godine, koji zabranjuje prikazivanje maloletnicima homoseksualnog sadržaja u medijima, uključujući televiziju, filmove, reklame i literaturu. Taj zakon zabranjuje i LBGTQ+ sadržinu u nastavnim programima škola, a zabranjuje i javno izlaganje predmeta koji prikazuju ili promovišu rod drugačiji od poola utvrđenog pri rođenju.

Mađarska vlada insistira da je za zaštitu dece neophodan taj zakon, deo šireg statuta koji takođe povećava krivične kazne za pedofiliju i stvara bazu podataka o seksualnim prestupnicima. Ali kritičari desničarske Vlade to vide kao pokušaj stigmatizacije lezbejki, homoseksualaca, biseksualnih i transrodnih osoba.

U aprilu je 15 zemalja Evropske unije podržalo tužbu protiv Mađarske zbog tog zakona pred Evropskim sudom pravde, a predsednica Evropske koisije Ursula fon der Lajen ga je nazvala „sramotom“.

Kazna protiv Lire Koniv izrečena je samo dva dana pre Povorke ponosa u Budimpešti, godišnjeg događaja koji privlači hiljade LGBTQ+ osoba i njihovih pristalica u glavnom gradu Mađarske.

Originalni tekst