Mađarska smatra ucenom dogovor o uslovljavanju novca EU vladavinom prava

Mađarska vlada ocenila je danas "neprihatljivom ucenom" dogovor Evropske unije (EU) o uslovljavanju novca Unije poštovanjem vladavine prava zemalja članica.

Zastava Mađarske / Foto: pixabay
Zastava Mađarske / Foto: pixabay

"Neprihvatljivo je da, uprkos trenutnoj pandemiji koronavirusa i ozbiljnim izazovima sa kojima se suočava evropska ekonomija, Evropski parlament istrajava u svojim političkim i ideološkim ucenama na Mađarsku", navela je mađarska ministarka Judit Varga.

Članicama EU koje ne poštuju vladavinu prava preti opasnost da ostanu bez EU fondova, proizlazi iz dogovora koji su danas postigli pregovarači Evropskog parlamenta i Saveta EU.

Ističe se da sve članice moraju da poštuju osnovne vrednosti EU, poput slobode, demokratije, jednakosti, ljudskih prava uključujući prava manjina.

Predviđeno je da Evropska komisija, nakon što utvrdi postojanje kršenja vladavine prava, predloži pokretanje mehanizma uslovljavanja protiv određene vlade EU.

Dogovoreni kopromis sada treba formalno da usvoje EP i ministri EU.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article