Mađarska dogovorila kupovinu velikih količina ruske vakcine Sputnjik V

Mađarska vlada je danas saopštila da je postigla dogovor o kupovini "velikih količina" ruske vakcine Sputnjik V koja nije prošla proveru Evropske agencije za lekove (EMA).

Pixabay: Zastava Mađarske
Foto: Pixabay / Zastava Mađarske

Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je dogovor o kupovini saopštio u video poruci objavljenoj na Fejsbuku.

"Detalji će biti saopšteni naknadno", rekao je šef mađarske diplomatije koji je u poseti Moskvi.

Mađarska je juče postala prva zemlja Evropske unije koja je odobrila rusku vakcinu protiv koronavirusa Sputnjik V, a odobrila je i britansku vakcinu AstraZeneka.

"Farmaceutske vlasti dale su privremenu dozvolu" za te dve vakcine protiv kovid-19, izjavio je na konferenciji za novinare šef premijerovog kabineta Đerđeli Đula.

Prema evropskim propisima, nacionalne vlasti mogu da hitno odobre distribuciju proizvoda koji nije odobrila EMA, ali tada one snose punu odgovornost.

Od početka kampanje vakcinacije krajem decembra, Mađarska je dobila oko 330.000 doza vakcina Fajzer/Bionteka i Moderne, koje su za sada odobrene u EU.

"Na nesreću, EMA je izuzetno spora", rekao je Đula.

Kad je reč o vakcini koju su razvili britanska laboratorija Astrazeneka i Univerzitet u Oksfordu, "Velika Britanija ju je još ranije odobrila i već je koristi", podsetio je mađarski zvaničnik i dodao da se mišljenje evropskog regulatornog tela očekuje tek krajem meseca.

Ruske vlasti su podnele zahtev za registraciju Sputnjika V u EU, ali EMA još nije počela proceduru provere.

"Vlada samo želi da nabavi vakcine koje su već date milionima ljudi i za koje je prirodno utvrđeno da su bezbedne i efikasne", rekao je Đula.

Mađarska je naručila i milion doza kineske vakcine Sinofarm i sada se čeka odobrenje mađarskih inspektora koji su trenutno u Pekingu.

Prema podacima sa sajta Worldometers u Mađarskoj je od početka pandemije koronavirusa umrlo 11.811 osoba, dok je zaraza potvrđena kod 356.973 osobe.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article