Master klas na temu „RUKA -OSNOVNO IZRAŽAJNO SREDSTVO GLUMCA LUTKARA. RUKAVIČNA LUTKA-PRVI NIVO PREOBRAŽENjA RUKE U LUTKU“, koji će voditi Amela Vučenović, docent katedre za glumu i režiju lutkarskog pozorišta Ruskog državnog instituta scenskih umetnosti Sankt Peterburg, Rusija, biće održan u Pozorištu lutaka „Pinokio“ svakog dana u periodu od 02.02. do 08.02.2024. godine, u trajanju od šest časova.

Ovaj Master klas je početak inicijative, koja je od izuzetnog značaja za budućnost lutkarske umetnosti u Srbiji i edukaciju novih generacija umetnika koji će se baviti lutkarskim pozorištem. Ovo će biti prvi u nizu projekat u okviru Lutkarske akademije „Pinokio“, a već u aprilu mesecu se očekuje novi Master klas.

Master klas predavača Amele Vučenović, predviđa upoznavanje dramskog glumca sa osnovama, neophodnim za profesionalni rad u lutkarskom pozorištu, u praktičnom smislu vođenja lutaka, počinjući od ruke, metodom ustanovljenim u profesionalnoj školi lutkarskog pozorišta. Master klas je pre svega, predviđen kao praktična obuka, ali potkrepljena teoretskim i video sadržajima radi lakšeg usvajanja materijala.

Prolaženjem kroz različite etape u radu: video prezentacije sa studentima Fakulteta lutkarskog pozorišta Ruskog državnog instituta scenskih umetnosti u Sankt Peterburgu, upoznavanjem i osvešćivanjem ruke kao najvažnijeg dela tela i glavnog izražajnog sredstva glumca lutkara, prelazom sa ruke na lutku dodavanjem lutkarskih elemenata, treningom i vežbama, individualnim numerama i etidama, grupnim numerema i etidama, polaznici će poslednjeg dana Master klasa, doći do krajnjeg rezultata i prezentacije u trajanju od 30 minuta.

Post Views: 54

Originalni tekst